-
Begeleiding voor zelfstandigen in nood
Weet je als zelfstandige even niet meer hoe het moet? OCMW Aalter, Dyzo en Boeren op een Kruispunt helpen je met problemen in je privé en/of zakelijk leven.
-
Crisisopvang
Bevind je je in een crisissituatie? Dan kan je tijdelijk opgevangen worden.
-
De Toevlucht vzw
vzw De Toevlucht is een organisatie die samen met vrijwilligers en mensen met armoede-ervaring vecht tegen armoede.
-
Doorgangswoning of noodwoning
De doorgangswoning of de noodwoning is bedoeld om mensen tijdelijk uit de nood te helpen bij acute woonproblemen.
-
Drugpunt: Advies en begeleiding bij drugproblemen
Bij Drugpunt kan je terecht voor professionele begeleiding en advies rond drugs en andere genotsmiddelen.
-
Eerste en tweede leeftijdsmelk
Je kan eerste leeftijdsmelk of tweede leeftijdsmelk terugbetaald krijgen voor je baby.
-
Feestvarken vzw
Elk kind moet zijn of haar verjaardag kunnen vieren. Feestvarken vzw zet zich daarom in om een verjaardagspakket samen te stellen voor kinderen waarbij dit niet evident is.
-
Juridisch advies
De Commissie van Juridische Bijstand (CJB) organiseert de juridische bijstand. Elke maand is er ook een zitdag in het gemeentehuis, waarbij een advocaat aanwezig is.
-
Lokaal Opvanginitiatief
Het Lokaal Opvanginitiatief vangt kandidaat-vluchtelingen op, die aan het OCMW worden toegewezen.
-
Psychosociale hulp
Soms is het verlenen van financiële hulp alleen niet voldoende en liggen andere problemen aan de basis van de moeilijkheden. De maatschappelijk werker biedt hulp en steun of kijkt welke begeleiding passend is.
-
Referentieadres
Sommige mensen verblijven in België, maar hebben er geen officiële verblijfplaats, bv. mensen die op een schip verblijven, woonwagenbewoners of daklozen. In hun geval geldt een referentieadres als officieel adres. Op die manier zijn ze administratief bereikbaar voor officiële instanties.
-
Schuldhulpverlening
Schuldbemiddeling, budgetbegeleiding en budgetbeheer.
-
Sociaal en financieel onderzoek
Het sociaal onderzoek is een individueel onderzoek dat het OCMW een precies overzicht geeft van de sociale en financiële situatie.
-
Sociale woningen
Hulp bij het aanvragen van een sociale woning bij de sociale huisvestingsmaatschappij of bij het sociaal verhuurkantoor.
-
Studietoelagen
De afdeling Studietoelagen zal er vanaf het schooljaar 2019-2020 wat anders uitzien. Er zijn enkel maar studietoelagen meer beschikbaar voor studenten uit het hoger onderwijs. Daarnaast zijn ook geen zitdagen meer in Aalter.
- Voedselpakketten
-
Zitdag tegemoetkoming personen met een beperking
Elke vierde vrijdag van de maand kan je in het gemeentehuis Aalter-centrum langs voor informatie over de tegemoetkomingen aan personen met een handicap.
-
Zorgwonen
Zorgwonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid in en bij een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen.
