ISO 37120

Aalter behaalde opnieuw, voor data uit 2021, het ISO 37120-certificaat. Dit is een hercertificering na eerdere certificaten in het jaar 2017 en 2018.

De ISO 37120 is een internationale norm die betrekking heeft op duurzame steden en gemeenten. De norm bepaalt een set van indicatoren om de prestaties van steden en gemeenten alsook de kwaliteit van leven te meten.

De ISO 37120-norm bevat 104 indicatoren, gegroepeerd in 19 categorieën, die betrekking hebben op verschillende aspecten van stedelijke diensten en levenskwaliteit. Enkele voorbeelden van categorieën zijn economie, onderwijs, milieu, gezondheid, mobiliteit, veiligheid ...

Internationale vergelijking van data

Door gestandaardiseerde indicatoren te gebruiken, kan Aalter gegevens vergelijken met die van andere steden over de hele wereld. Deze internationale vergelijking van data helpt de gemeente Aalter bij het meten, monitoren en verbeteren van zijn prestaties op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dit kan op zijn beurt leiden tot een beter begrip van goede praktijken en mogelijkheden voor verbetering op het gebied van stedelijke duurzaamheid.

Gouden label

Door het behalen van dit gouden label van het ISO 37120-certificaat krijgt gemeente Aalter een plaats op het open data platform van The World Council on City Data (WCCD), gespecialiseerd in het certificeren van steden en gemeenten volgens deze ISO 37120-norm en het officiële ISO-certificeringsorgaan. In het lijstje van gecertificeerde steden prijken namen zoals Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne, Boston, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. 

Enkele opvallende cijfers

  • Aalter heeft een jeugdwerkloosheidsgraad van 8%. In vergelijking met andere Europese steden zoals Amsterdam (16%), Barcelona (42%), Helsinki (17%) of Londen (20%) is dit zeer laag.
  • Aalter heeft een gemiddeld huishoudelijk waterverbruik van 78 liter per dag. Daarnaast wordt 42% van het huishoudelijk afval volledig gerecycleerd. Hierbij scoort Aalter beter dan het gemiddelde.