Lostraat wordt groener, aangenamer en toegankelijker: Werken starten op maandag 4 maart

Gepubliceerd op donderdag 15 februari 2024
De Lostraat, een van de grote toegangswegen naar Aalter-centrum, krijgt een heel ander uitzicht. De drukke, grijze straat wordt een mooie, groene laan met grotere plantvakken en comfortabele voetpaden en oversteekplaatsen.

De eerste fase – tussen de Kestelstraat en de Markt – start op maandag 4 maart 2024. Later op het jaar pakt het lokaal bestuur ook het stuk tussen de Kestelstraat en de Lovelddreef aan.

Begin maart starten de renovatiewerken in de Lostraat, tussen de drempel aan huisnummer 33 en de rotonde (ter hoogte van nummer 55). Met een paar aanpassingen wordt de straat toegankelijker, fraaier en groener. De voetpaden worden heraangelegd en de parkeerstroken verbeterd. Ook de fietspaden gaan in het nieuw en krijgen een goed zichtbare rode kleur. De oversteekplaats ter hoogte van huisnummer 37 wordt verplaatst, zodat overstekende voetgangers veiliger en comfortabeler de overkant kunnen bereiken.

Grotere plantvakken

Alle kasseistroken maken plaats voor grote plantvakken of parkeerstroken in klinkers. In de toekomst zullen de grotere plantvakken de bomen voldoende ruimte bieden, zodat ze gezond blijven. Onder de bomen komt dan beplanting die de Lostraat een extra aantrekkelijk uitzicht zal geven.

Eenrichtingsverkeer tijdens de werken

Tijdens de werken wordt eenrichtingsverkeer toegelaten van het rondpunt aan de Kestelstraat richting de Markt. De parkeervakken blijven waar mogelijk beschikbaar. Gemotoriseerd verkeer dat uit de richting van de Stationsstraat komt, moet omrijden. Fietsers en voetgangers zullen de werf kunnen passeren. Daarbij moeten ze wel de richtlijnen van de aannemer volgen. De werken moeten tegen het einde van maart – het Paasweekend – afgerond zijn.

Ook tweede deel Lostraat in voorbereiding

Later dit jaar gaat het lokaal bestuur ook aan de slag in het andere deel van de Lostraat, tussen de rotonde van de Kestelstraat en de Lovelddreef. De voetpaden worden vernieuwd en de kasseistroken, die vandaag geen parkeerfunctie hebben, worden onthard. Dat zal de straat een veel groener karakter en laaneffect geven. De werken worden zo voorbereid en uitgevoerd dat de winkels goed bereikbaar blijven.

Infomoment op dinsdag 27 februari

Om inwoners en ondernemers te informeren over de geplande werken, organiseert het lokaal bestuur een infovergadering. Die vindt plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 20.00 u in het auditorium van het gemeentehuis Aalter-centrum, Europalaan 22. Inschrijven is gewenst en kan via www.aalter.be/lostraat.

Ook omleiding op vrijdag 1 maart

Op vrijdag 1 maart wordt het groen op de rotonde aan de Lostraat en de Kestelstraat alvast onder handen genomen. De buxussen zijn aangetast door de buxusmot en worden daarom vervangen door nieuwe wintergroene beplanting. Om het verkeer vlot te laten verlopen, wordt er een omleiding voorzien:

  • Tijdens de werken blijft eenrichtingsverkeer mogelijk voor verkeer komende van de Markt.
  • Verkeer dat van de verkeerswisselaar komt, moet omrijden via de Kestelstraat.