Multifunctioneel gebouw wordt bruisend hart van Loo

Gepubliceerd op donderdag 18 januari 2024
Na de totaalrenovatie in 2018 nam de buitenschoolse kinderopvang (BKO) Het Lobolleke al het gelijkvloers van de pastorij van Lotenhulle in gebruik. Nu bouwt het lokaal bestuur de twee bovenverdiepingen om tot multifunctionele ruimtes.

De voormalige pastorij kreeg in 2018 een nieuw leven, na een uitvoerige renovatie van 800.000 euro. Het gebouw uit 1857 werd na de verhuis van de pastoor omgevormd tot nieuwe locatie voor de BKO Het Lobolleke. Voorheen was die gevestigd in de voormalige jongensschool in de Lomolenstraat, waardoor de leerlingen een flink stuk moesten stappen – vaak door weer en wind – om van de school tot aan de opvang te geraken. Door de verhuizing naar de pastorij, recht tegenover de school, wonnen de opvang en de kinderen veel aan comfort en kwaliteit.

Repetitie- en exporuimte op de eerste verdieping

De komende maanden volgt een nieuwe fase in het verhaal, want het lokaal bestuur investeert nog eens 520.000 euro om de twee bovenverdiepingen van de pastorij in te richten als multifunctionele ruimte. De werken gingen half januari van start. De Koninklijke Muziekvereniging Sint-Ceciliavrienden Lotenhulle – die nu nog oefent in de Melkerijstraat, maar op zoek was naar een alternatief – krijgt een repetitielokaal op de eerste verdieping met bergruimte voor instrumenten, partituren … De ruimte kan ook ingezet worden voor onder andere tentoonstellingen.

Vergaderruimte en lezingen op de tweede etage

Op de zolderverdieping komt een multifunctionele zaal voor de socio-culturele verenigingen: zij krijgen er niet alleen een vergaderplek bij, maar ook een mooie locatie voor lezingen, workshops en andere activiteiten.

Beide verdiepingen van om en bij de 125 m2 hebben een maximumcapaciteit van 80 personen en zijn uitgerust met elektronische toegangscontrole, sanitair, ledverlichting, wifi en een lift. De ruimtes zullen verwarmd en (beperkt) gekoeld worden met een warmtepomp. De zalen kunnen los van elkaar, maar ook samen gebruikt worden.

Tegen de zomer van 2024 moet de pastorij volledig afgewerkt zijn en heeft het Lootse verenigingsleven er een nieuwe, moderne thuis bij.