Geluidsschermen langs de N44

Gepubliceerd op maandag 26 februari 2024
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het lokaal bestuur bouwen een geluidsmuur langs de Knokkebaan (N44). Het gaat om een investering van tien miljoen euro. De werken starten in de week van maandag 18 maart 2024.

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatste van oktober 2021 tot het voorjaar 2022, in samenwerking met het lokaal bestuur, al 5,5 kilometer geluidsschermen langs de E40 en ter hoogte van het nieuwe op- en afrittencomplex in Aalter-centrum. Die nieuwe schermen zorgen voor beduidend minder geluidsoverlast in de wijken Loveld en Beukenpark en in de Sportlaan, Papenwal en Lindestraat.

Aalter investeert mee

Nu bouwen het lokaal bestuur en AWV nog eens 3,2 kilometer geluidsmuren langs de N44, tussen de tunnel aan de Brouwerijstraat en Ter Walle. Na de investeringen aan de nieuwe verkeerswisselaar (25 miljoen euro), de geluidsmuren langs de E40 en het verkeerscomplex (11 miljoen euro) kan Aalter dus opnieuw rekenen op een forse investering van Vlaanderen. Aalter betaalt zelf ook mee voor maximaal 3 miljoen euro.

In beide richtingen

In de rijrichting Maldegem komen er geluidsschermen vanaf de tunnel aan de Brouwerijstraat tot net voor Ter Walle. Aan de andere zijde van de N44 – rijrichting E40 – komen er geluidsmuren vanaf de spoorweg tot aan de tunnel aan de Brouwerijstraat.


De nieuwe zandkleurige schermen moeten de inwoners van de Bierweg, Europalaan, Fatimastraat, Grote Veldakker, Pontweg, Piethoek, Brielstraat en Ter Walle extra rust bezorgen.

Oude schermen verwijderd

In de week van 18 maart gaan de werken van start. De oude geluidsmuren – zo’n 250 meter aan muren langs één kant van de Knokkebaan – worden verwijderd. Om de nieuwe geluidsmuren te plaatsen, moeten ook bomen en struiken langs de Knokkebaan gesnoeid worden. Voor de zomer zullen er al geluidsschermen verschijnen aan één zijde van de Knokkebaan.