Geluidsschermen langs de N44

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het lokaal bestuur starten op maandag 27 mei 2024 met de bouw van geluidsmuren langs de Knokkebaan (N44). Tijdens de werken, die tot het einde van het jaar duren, moet het verkeer op de N44 twee keer op één rijvak.

AWV plaatste van oktober 2021 tot het voorjaar 2022, in samenwerking met het lokaal bestuur, al 5,5 kilometer geluidsschermen langs de E40 en ter hoogte van het nieuwe op- en afrittencomplex in Aalter-centrum. Loveld, Beukenpark, Sportlaan, Papenwal en Lindestraat kwamen reeds aan de beurt. Nu bouwen AWV en het lokaal bestuur nog eens 3,2 kilometer geluidsmuren langs de N44, tussen de tunnel aan de Brouwerijstraat en Ter Walle. De geluidsschermen zullen, naargelang de noodzaak in de buurt, tussen de 3 en 6 meter hoog zijn en worden geplaatst in functie van de Bierweg, Europalaan, Fatimastraat, Grote Veldakker, Pontweg, Piethoek, Brielstraat en Ter Walle.

Grote investering

Het bouwen van de geluidsmuren kost 10 miljoen euro. Het Agentschap Wegen en Verkeer betaalt 7 miljoen, het lokaal bestuur investeert zelf ook 3 miljoen euro. De investering vanuit Aalter was een absolute voorwaarde voor de realisatie van het project.

Hinder

Om de verkeershinder op de N44 te beperken kiezen AWV en het lokaal bestuur voor een korte uitvoeringstermijn. Het verkeer moet op de Knokkebaan over 1 rijstrook in beide richtingen, zodat de aannemer veilig, maar ook vlot en snel kan werken. Er zijn twee fasen.

Eerste fase

In de rijrichting naar de E40 komen geluidsmuren vanaf de spoorweg tot aan de tunnel ter hoogte van de Brouwerijstraat. De werken starten op maandag 27 mei 2024 en zullen 45 dagen duren. Bedoeling is om voor het bouwverlof (vanaf vrijdag 12 juli 2024) klaar te zijn.

Wat betekent fase 1 voor het verkeer op de N44?

  • Het verkeer in de rijrichting van de E40 wordt via een doorsteek op de andere rijrichting (Maldegem) gebracht. Daar moet het verkeer in beide richtingen over één rijvak.
  • De afrit van de N44 naar de rotonde aan de Brouwerijstraat is afgesloten. Je moet doorrijden naar de verkeerswisselaar en daar draaien om zo de rotonde te kunnen bereiken.
  • Tijdens de werken ter hoogte van de brug aan de Sint-Maria-Aalterstraat wordt de onderdoorgang mogelijks afgesloten. Mocht dat nodig blijken, geldt een lokale omleiding.

Tweede fase

In de rijrichting Maldegem komen er geluidsschermen vanaf de tunnel aan de Brouwerijstraat tot net voor Ter Walle. De werken starten na het bouwverlof, vanaf maandag 5 augustus 2024, en zullen 70 dagen duren. Voor het eind van het jaar moet alles klaar zijn.

Wat betekent fase 2 voor het verkeer op de N44?

  • Het verkeer in de rijrichting van Aalter-Brug wordt via een doorsteek op de andere rijrichting (E40) gebracht. Daar moet het verkeer in beide richtingen over één rijvak.
  • Op de rotonde Brouwerijstraat wordt de oprit naar de N44 richting Maldegem afgesloten. Je rijdt via de rotonde naar de verkeerswisselaar, waar je kan terugdraaien en zo de N44 naar Maldegem op kan.
  • Tijdens de werken ter hoogte van de brug aan de Sint-Maria-Aalterstraat wordt de onderdoorgang mogelijks tijdelijk afgesloten. Mocht dat nodig blijken, geldt een lokale omleiding.

Meer info op www.aalter.be/geluidsschermen.