Vijver rond het Kasteel van Poeke krijgt groot onderhoud

Gepubliceerd op vrijdag 21 juli 2023
De slotgracht van het Kasteel van Poeke wordt momenteel drooggelegd en krijgt na de zomer een groot onderhoud. Er komt ook een nieuwe toegangsweg naar de achterzijde van het kasteel.

In vijvers en grachten kunnen meer dan 1.000 diersoorten leven. Van kleine zoogdieren en vogels tot amfibieën, vissen en ongewervelde dieren zoals watervlooien, slakken en kevers. Om deze waterdieren in de toekomst een betere biotoop te geven, voert Toerisme Vlaanderen na de zomer ingrijpende onderhoudswerken uit die de waterpartijen en het domein nog mooier en gezonder moeten maken.

Ook funderingen kasteel onderzocht

De slotgracht wordt nu al drooggelegd. Vanaf augustus wordt dan begonnen met het ruimen van het slib in de kasteelvijver en de langsgrachten. Ook de stabiliteit en de funderingen van het kasteel, de bruggen en de kaaimuren worden onderzocht. De ruimingswerken in de langsgrachten en vooraan de Franse tuin starten op 7 augustus en de vijver volgt rond 18 september.

Nieuwe toegangsweg naar achterzijde kasteel Poeke

Op dit moment wordt al een toegangsweg voor gemotoriseerd verkeer naar de achterzijde van het kasteel aangelegd. Met die aanpassing wil Toerisme Vlaanderen de historische lindedreef ontlasten en beschermen.