PMD

Bekijk de verkooppunten


Nieuwe blauwe PMD-zak

De oude blauwe PMD-zak werd vervangen, eerst door de paarse P+MD-zak tijdens een proefproject en vanaf mei 2019 door de nieuwe blauwe PMD-zak, met de bedoeling om meer plastic verpakkingen in te zamelen. Zowel harde plastic (yoghurtpotjes, botervlootjes, bloempotjes en groenteschaaltjes) als zachte plastic (folies en zakjes) kan je kwijt in de zak. De nieuwe blauwe PMD-zak maakt de witte restafvalzak lichter. Een goede zaak dus voor het milieu en je portemonnee. 

Er werden veelbelovende resultaten geboekt met het proefproject van 2016 tot 2019:

  • verhoogde selectieve inzameling (+ ca. 6 kg/ inwoner)
  • vermindering van het restafvalcijfer (- ca. 8 kg/ inwoner)
  • inzameling aan huis, samen met PMD
  • minder hinder door afgekeurde zakken

Wie nog blauwe PMD-zakken of paarse P+MD-zakken heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Je kan ze nog steeds gebruiken, ze blijven onbeperkt geldig.

Sorteerregels

Wist je dat tandpastatubes, dozen van cacaopoeder, spuitbussen van deodorants en waspoederdozen in de nieuwe blauwe zak mogen? Probeer dus zoveel mogelijk toegelaten verpakkingen te sorteren. Zo worden er nog meer huishoudelijke verpakkingen gerecycleerd en wordt de restafvalzak nog lichter.

Op Betersorteren.be staat een overzicht van wat er allemaal in de zak mag. Zo kan je ook besparen op de restafvalzak.

Afvalverwerkers FostPlus en IVM stelden vast dat een aantal sorteerfouten vaak terugkwamen. Dit verstoort de sorteer- en recyclageprocessen. Enkele voorbeelden:

  • Bakjes in piepschuim (isomo) horen bij het restafval en niet in de nieuwe blauwe PMD-zak. Piepschuim heeft immers een heel andere samenstelling dan de meeste types plastic.
  • Plastic folie met een aluminium laagje (zoals bij chipszakjes) hoort ook in de restafvalzak, aangezien dit noch plastic, noch aluminium is.
  • Stop de verpakkingen niet in elkaar. Ze kunnen op de sorteerlijnen vaak niet meer gescheiden worden, waardoor ze niet gerecycleerd worden.

Bovenstaande zaken zijn dus niet toegelaten! Dit belemmert de recyclage van de toegelaten verpakkingen.

Daarom worden zakken met slecht gesorteerde inhoud niet opgehaald en krijgen ze een oranje sticker. Hierdoor moet je de inhoud opnieuw sorteren en vervolgens de zak opnieuw aanbieden.

Voor vragen over de ophaling kan je elke werkdag van 8.30 u tot 17.00 u terecht op het gratis telefoonnummer 0800 13 580 (IVM).