300 nieuwe wildspiegels om verkeersveiligheid te verbeteren

Gepubliceerd op zaterdag 2 december 2023
Het lokaal bestuur plaatst, in samenwerking met een aantal partners, wildspiegels langs de Urselseweg, de Gentseweg en de Kasteelstraat.

In en rond de bossen van Aalter leven heel wat herten en reeën, die bij het vallen van de avond en vlak voor zonsopgang wel eens de weg oversteken. Het aantal wilde dieren neemt steevast toe, dus vergroot ook het risico op een aanrijding met een overstekend dier. Om de verkeersveiligheid op de Urselseweg in Knesselare/Ursel, de Gentseweg in Ursel en de Kasteelstraat in Poeke te verbeteren, komen er nu over een totale afstand van 3,25 kilometer wildspiegels die het wild attent maken op het naderend verkeer. Het gaat om een initiatief van het lokaal bestuur in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Urselse wildbeheereenheid en de vzw ‘Wij steken zomaar over’.

Al nut bewezen

De wildreflectoren weerkaatsen het licht van naderende auto’s over de rijweg en in het aangrenzende bos of veld. Het wild dat in de richting van de rijweg rent, krijgt zo het autolicht recht in de ogen en stopt. Wanneer het autolicht uit de reflector verdwijnt, kan het dier zijn weg vervolgen en veilig oversteken. Na het succes van de eerdere wildspiegels in de Urselseweg, worden de aantallen er nog uitgebreid (van 1 naar 1,5 kilometer). Ook de Gentseweg (1 kilometer) en de Kasteelstraat (750 meter) zijn voortaan veiliger voor overstekend wild.

Wat kan je zelf doen om aanrijdingen te voorkomen?

Volgende tips helpen jou om, tijdens deze vroeg invallende duisternis, een aanrijding met overstekend ree- en damwild te voorkomen:

  • Verminder jouw snelheid en pas deze aan de omstandigheden aan, vooral in gebieden waar gekend is dat wild oversteekt.
  • Blijf alert. Houd jouw ogen op de weg en wees extra waakzaam in de schemering en ‘s nachts.
  • Gebruik jouw grootlicht verstandig. Schakel grootlicht in buiten de bebouwde kom, maar dim jouw lichten bij tegenliggers en wanneer jij wild ziet.

Wat te doen bij een aanrijding?

  • Verwittig de politie via het noodnummer 101.
  • Raak nooit een kadaver met blote handen aan.
  • Laat gewonde dieren in de berm liggen. In een reflex om zich te verdedigen, kunnen ze gemeen uithalen.

Op eloket.natuurenbos.be/wildinzicht/welkom kan je aangereden wild melden. Het Agentschap Natuur en Bos gebruikt die informatie dan om hun beleid en wildbeheer eventueel bij te sturen.