Pietendriesmolen weer thuis

Gepubliceerd op maandag 14 juli 2025
Op maandag 30 juni 2025 werd de gerestaureerde molenkast van de Pietendriesmolen in Knesselare opnieuw op de staak geplaatst. Het terugplaatsen van deze 26,5 ton zware kast is een technisch huzarenstuk.

Het vormt het voorlopige hoogtepunt van de restauratie van de oudste houten staakmolen in de provincie.

Delicate terugplaatsing na grondige restauratie

De molenkast, het houten gebinte (balken die de hoofddelen met elkaar verbinden), de wieken en de technische onderdelen werden de voorbije maanden vakkundig gerestaureerd door molenbouwer Kris Wieme. Daarvoor werd de kast van de staak getild, een zeldzame en precieze ingreep die enkel bij windstil weer mogelijk is. Nu staat de kast opnieuw op haar vertrouwde plek.

Een stukje levend erfgoed

Met een eerste vermelding in 1563 is de Pietendriesmolen al eeuwen een herkenningspunt in het landschap tussen Knesselare, Aalter-Brug en Ursel. De betrokkenheid van de buurt is groot. Bewoners ijverden mee voor het behoud van de molen en volgen de werken van nabij. Dat toont de sterke betrokkenheid bij ons lokaal erfgoed.

Van stormschade tot structurele aanpak

In 2016 raakte de molen beschadigd door een storm. In 2024 begon een grondige restauratie, goed voor een investering van 450.000 euro, mede mogelijk gemaakt met Vlaamse erfgoedsubsidies en in overleg met het lokaal bestuur. De molen wordt niet enkel hersteld, maar ook structureel verbeterd: het scheefstandprobleem werd aangepakt door het volledige molengebinte te herbouwen. De olmen staak uit 1782 bleek nog steeds in uitstekende staat.

Verkeersmaatregelen en veiligheid

Voor het hijswerk worden kranen en vrachtwagens ingezet. In de omgeving van de Driesstraat en Pietendries gelden daarom nog tijdelijke verkeersmaatregelen tot en met donderdag 17 juli 2025.

Wind van de toekomst: duurzaam molenbeheer

Na het plaatsen van de kast volgen nog de afwerking van het binnenwerk, de montage van de wieken en het plaatsen van een nieuwe trap. In 2026 zal de molen opnieuw kunnen malen. Zo wordt hij opnieuw een levend symbool van duurzaam erfgoedbeheer.

Meer info en foto's op www.aalter.be/restauratie-pietendriesmolen.