Geschiedenis van de Pietendriesmolen

De 16de-eeuwse Pietendriesmolen is de oudste, nog bestaande houten windmolen/staakmolen van onze provincie. Hij zorgde destijds voor voedselvoorziening in het schilderachtige gehucht ‘Pietendries’, op de grens van Aalter-Brug, Ursel en Knesselare. Het is een (gesloten) teerlingmolen met een gevlucht van 24 meter diameter, die via een stel houten tandwielen telkens één van de twee koppels maalstenen van 1,5 en 1,4 meter aandrijft.

Grondige restauratie

De Pietendriesmolen pronkt al vele honderden jaren trots in deelkern Knesselare, op de grens met Aalter-Brug en Ursel. Het is al 53 jaar een beschermd monument, maar de molen is buiten gebruik, nadat de paasstorm in 2016 zwaar tekeerging. Daarom ondergaat de molen momenteel een grondige restauratie. 

Lees meer over de restauratie

Meer dan 460 jaar geschiedenis

De Pietendriesmolen werd voor het eerst vermeld in 1563. Als opvolger van de vroegere Oostmolen van Aalter heeft deze korenmolen in de loop van de eeuwen verschillende namen gekend: Molen ter Piete, Pietenmolen, Driesmolen, Pietendriesmolen en Toatse Meuln, vernoemd naar de laatste eigenaar Henri Taets, die de molen tot op 83-jarige leeftijd in bedrijf hield.

Na een destructieve storm in ver vervlogen tijden werden de overgebleven onderdelen van de molen gebruikt om in 1804 de huidige Pietendriesmolen op te bouwen. Bijzonder is de olmen staak, die volgens inscripties dateert uit 1782.

Bijna verplaatst naar Waasland

In 1966, toen twee heren uit Sint-Niklaas de molen kochten, ontstonden geruchten dat de Pietendriesmolen naar het Waasland zou worden verplaatst. Die plannen bleken echter voorbarig. De gemeente Knesselare vroeg in datzelfde jaar een aanvraag aan tot bescherming, wat in 1968 ook werd toegekend. Door dit besluit en de hoogdringende herstellingswerken, wisten de eigenaars zich geen raad meer met hun molen. Uiteindelijk kocht Knesselare hem in 1973 voor 210.000 BEF (5.206 euro) en voerde tussen 1979 en 1983 restauratiewerkzaamheden uit voor 9.178.369 BEF (227.526 euro).

Nadat de Pietendriesmolen in 2016 zwaar werd beschadigd, stelde het lokaal bestuur Aalter een beheersplan op, waarna een lange administratieve procedure volgde. Vandaag vallen alle puzzelstukken op hun plaats, waardoor de werken binnenkort van start gaan en de molen weer als vanouds zal kunnen draaien. Ter info: tussen 2010 en 2012 registreerde de molen topdagen … met gemiddeld meer dan 175.000 asomwentelingen per jaar.

Bron: www.molenechos.org

Meer informatie op Inventaris onroerend erfgoed.