Restauratie Pietendriesmolen

Inschrijven voor het infomoment

Om buurtbewoners en geïnteresseerden te informeren over de geplande werken en de praktische zaken errond, organiseert het lokaal bestuur een infovergadering. Die vindt plaats op dinsdag 16 april 2024 om 19.30 u in het Contactpunt Knesselare, De Plaats 14


De 16de-eeuwse Pietendriesmolen is de oudste, nog bestaande houten windmolen/staakmolen van onze provincie. Vanaf de tweede helft van april wordt de molen vernieuwd. 

Doorgedreven restauratie

Het bestuur kiest voor een doorgedreven restauratie waarbij, net als in 1983, de molenkast van de staak zal getild worden. Naast het aanpakken van gebreken aan de molentechnische uitrusting, wat de Pietendriesmolen terug maalvaardig moet maken, gaan ook de trap, het raamwerk en de deuren van het molenkot en de molenkast in het nieuw. De restauratie zal 450.000 euro kosten. Aalter kan daarbij rekenen op een Vlaamse erfgoedpremie van 150.000 euro.

Op de planning

Het lokaal bestuur startte een restauratiedossier op, sleepte subsidies in de wacht en ging op zoek naar een gespecialiseerde molenbouwer. Die zal de doorgedreven restauratie ter plaatse en in zijn atelier uitvoeren. Eerst worden de wieken verwijderd. Om de olmen staak en de niet-zichtbare delen van de molen te kunnen inspecteren wordt de molenkast, die 32 ton weegt, van de staak getild. Naast het aanpakken van gebreken aan de molentechnische uitrusting, wat de Pietendriesmolen terug draai- en maalvaardig moet maken, gaan ook de trap, het raamwerk, het teerlingkot onder de molen en de molenkast in het nieuw.


Ontdek de geschiedenis van de molen