Laat jouw asbestafval aan huis ophalen

Gepubliceerd op zondag 23 juni 2024
Wist je dat Aalterse particulieren hun asbesthoudend afval ook gewoon thuis kunnen laten ophalen? Dat is handig én veiliger dan asbest zelf naar het recyclagepark te brengen.

Asbest veilig ophalen aan huis bij particulieren

IVM haalt asbesthoudend afval op aan huis bij particulieren. Je kan enkel hechtgebonden asbesttoepassingen (golfplaten, leien, onderdakplaten, schouwelementen …) aanbieden. Geen buizen, brokstukken of losse asbest. Niet-gebonden asbest kan je enkel laten verwijderen door een gespecialiseerde firma. Om het afval aan te bieden, gebruik je speciale ‘bigbags’ of platenzakken, die je aankoopt in het gemeentehuis Aalter-centrum (Europalaan 22). Zo’n ‘bigbag’ of platenzak kost 30 euro per stuk, met een maximum van vier stuks per adres. Verwerkings- en transportkosten zijn inbegrepen in de prijs. Je krijgt ook twee veiligheidskits met overall, mondmasker en handschoenen.

Eerst aanvragen

Je vraagt een ophaling aan via het e-loket op www.ivmmilieubeheer.be. Elke maand komt de ophaalploeg één keer langs. Dit zijn de ophaalmomenten in de zomer:

  • Maandag 8 tot en met vrijdag 12 juli 2024
  • Maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus 2024

Landbouwers, bedrijven of verenigingen

Samen met OVAM willen IVM en de aangesloten steden en gemeenten ook hechtgebonden asbesttoepassingen van bedrijven en verenigingen ‘aan huis’ ophalen. Landbouwers, bedrijven of verenigingen kunnen maximum twee afzetcontainers (samen ca. 30 m³) reserveren voor het inzamelen van asbestplaten. Dankzij de OVAM-subsidies is de bijdrage beperkt tot 170 euro per container.

Asbest naar het recyclagepark? Inpakken verplicht!

Je kan asbestafval ook nog altijd zelf naar het recyclagepark in Aalter-centrum brengen. Het is wettelijk verplicht om het asbest verpakt te vervoeren en te lossen. Daarom biedt het lokaal bestuur gratis asbestzakken aan op het recyclagepark (Durmelaan 8) voor de inzameling van kleine brokstukken asbestcement (maximum twee zakken per adres). Meer info via www.aalter.be/asbest en www.ovam.be/hoe-asbest-herkennen.