Aalter investeert in 2024 meer dan 28 miljoen euro in alle deelkernen

Gepubliceerd op donderdag 4 januari 2024
2024 wordt een jaar van grote afwerkingen, zoals twee ontmoetingscentra, een nieuw sport- en speelpark en een nieuwe centrumparking, maar er gaan ook heel wat andere projecten van start. Wat staat er allemaal op het programma?

Meer geluidsschermen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het lokaal bestuur bouwen een 3,2 kilometer lange geluidsmuur langs de N44, vanaf de Fatimastraat tot net voor het kruispunt van de N44 met de Brugstraat. Kostprijs: 10 miljoen euro, waarvan Aalter 3 miljoen euro voor eigen rekening neemt. Eerder kwamen er ook al geluidsschermen aan de E40, ter hoogte van het nieuwe op- en afrittencomplex in Aalter.

Pietendriesmolen draait binnenkort op volle toeren

De Pietendriesmolen, op de grens van Knesselare, Ursel en Aalter-Brug, gaat terug stralen en draaien. Zo wordt onder andere de volledige molenkast van z'n voetstuk gehaald. De totaalrestauratie kost 518.000 euro.

Nieuwe ruimte voor een park en meer ondergronds parkeren

De voormalige muziekacademie in de Stationsstraat is gesloopt; er komt een slimme parkeergarage met 44 plaatsen (waarvan 12 uitgerust met een elektrische laadpaal) en een daktuinplein (6,2 miljoen euro) als groene oase. De grondwerken starten in januari.

In Knesselare volgt de sloop van het bankkantoor in de Kerkstraat voor een centrumparking die huidige én toekomstige handelszaken in de dorpskern extra zuurstof moet geven (200.000 euro).

Nieuwe ontmoetingscentra en ruimte voor verenigingen

Tegen de zomer van 2024 opent een nieuw multifunctioneel ontmoetingscentrum in Knesselare (12,5 miljoen euro) met buitenschoolse kinderopvang, evenementenzaal, muzieklokalen, bibliotheek en comfortabele ruimtes voor het verenigingsleven.

Ook in Ursel, op de plaats van de Reinaertzaal in Onderdale, verrijst een multifunctioneel gebouw dat zal gebruikt worden door de verenigingen en buitenschoolse kinderopvang en als uitleenpost van de bibliotheek (3 miljoen euro).

De verdiepingen van de oude pastorie van Lotenhulle worden omgevormd tot een nieuw repetitielokaal voor de plaatselijke muziekvereniging en vergaderruimte voor de lokale verenigingen (520.000 euro).

Uitbouw van sport- en jeugdinfrastructuur

Het lokaal bestuur zet de lijnen voor de uitbreiding van zijn sportparken verder uit en voorziet in nieuwe jeugdinfrastructuur:

In Bellem wordt de voetbalsite een sport- en speelpark. Vandaag is het kunstgrasveld al in gebruik, in het najaar moet ook het nieuwe gebouw met onder andere jeugdlokalen klaar zijn (5,5 miljoen euro).

Op het sportcomplex Onderdaele in Ursel komt vanaf april een skatepark en een nieuwe berging (445.000 euro).

Sportpark Aalter-centrum breidt uit met vier padelterreinen en een clubhuis. Drie van de vier terreinen krijgen een overkapping. Het clubhuis zal beschikken over sanitair, een bar en een overdekt terras. Tegen april kunnen de eerste balletjes geslagen worden.

In sportcomplex Flabbaert in Knesselare staan de komende twee jaar voor 212.000 euro investeringen gepland: binnen wordt de gang aangepakt, buiten komen er onder andere nieuwe ballenvangers en balustrades.

Onderhoud en verfraaiing wegen, fietspaden en voetpaden

De Lostraat, één van de toegangswegen naar het centrum, zal er anders uitzien. Na een verfraaiingsoperatie moet de straat een mooie laan worden met meer groen en grotere plantenvakken (500.000 euro).

De Poekedorpstraat wordt gerenoveerd (150.000 euro).

Voor het groot onderhoud van de wegen reserveert Aalter 900.000 euro, voor voetpaden nog eens 865.000 euro.

Het lokaal bestuur bestelt een studie voor de herinrichting van de Bierweg.

Betere verkeersveiligheid

De Moerstraat in Bellem wordt heringericht (573.000 euro). Aan de ene zijde van de straat komt een breed tweerichtingsfietspad, aan de andere kant krijgen de bomen en het groen alle kansen.

Het drukke kruispunt van de Lindestraat en de Brouwerijstraat wordt toegankelijker, overzichtelijker en dus verkeersveiliger door het verwijderen van de huidige bebouwing (310.000 euro).

Het lokaal bestuur bereidt de herinrichting van de Middelweg in Aalter-Brug verder voor. Snelheidsremmende ingrepen moeten de schoolomgeving en woonkern verkeersveiliger maken (2,5 miljoen euro in 2024 en 2025).

Voor een fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Gent-Oostende, ter hoogte van Oostmolen-Veer in Ursel en Aalter-Brug, is de komende drie jaar 1,55 miljoen euro voorzien.

Warme gemeente

In de Rijsestraat opent een nieuwbouw voor een sociale kruidenier (waar mensen terecht kunnen voor gezonde voedingswaren aan lage prijzen), een lokaal opvanginitiatief en een noodwoning (1,7 miljoen euro).

Grote rioleringsdossiers

Aalter brengt, samen met partner Aquario, miljoenen aan voor nieuwe, gescheiden rioleringen, het zuiveren van afvalwater en het milieu. Het project in de Zandekensstraat, Donkerstraat, Schaperbosstraat en de Keistraat in Knesselare (3,3 miljoen euro) zal in het voorjaar klaar zijn.

Andere dossiers zijn in volle voorbereiding: in Ursel gaat het om het project Onderdale, Hendelstraat, Urselseweg (tot het voetbalplein) en Middelweg (5 miljoen euro). In Lotenhulle betreft het de Nevelestraat, Nauterkensstraat en Cijnsstraat.

Duurzame straatverlichting

De komende drie jaar voorziet Aalter jaarlijks 285.000 euro om duurzame ledverlichting te installeren.

Bliksemsnel internet

Nutsbedrijf Fiberklaar rolt haar open glasvezelnetwerk verder uit in Aalter-centrum, Aalter-Brug, Knesselare, Ursel en Bellem.

28 miljoen euro aan investeringen, maar belastingen gaan omlaag

De personenbelasting daalt in 2024 van 5,9% naar 5,6%. De investeringen blijven behouden: in 2024 gaat het om een bedrag van 28 miljoen euro, in de periode 2020-2026 om 101 miljoen euro.