In 2020 werden de voetbaltribune en het B-terrein van het Sportpark Aalter-centrum gerenoveerd. Het A-terrein werd zelfs volledig als kunstgrasveld heraangelegd.
Kunstgrasveld
Voor de heraanleg van het A-terrein opteerde het gemeentebestuur voor een hoogkwalitatief kunstgrasveld met kurk-infill. Dat is een procedé dat, in tegenstelling tot een rubberen kunstgrasterrein, milieuvriendelijk en volledig mee is met zijn tijd. Het terrein voldoet aan de normen van wereldvoetbalbond FIFA qua opbouw, schokabsorptie, kwaliteit, vezeldikte en –hoogte.
Met de keuze voor een kunstgrasterrein, dat in de winter en de zomer bespeelbaar is, wil het gemeentebestuur de capaciteit van de voetbalterreinen gevoelig verhogen. Naast het eerste elftal van KVE Aalter kunnen nu ook de jeugdploegen hun trainingen en wedstrijden op het A-terrein afwerken. Ook andere Aalterse voetbalverenigingen, sportclubs en scholen kunnen gebruik maken van het kunstgras.
Met de uitgegraven grond van het A-terrein werd het B-terrein een halve meter opgehoogd. Er kwam een nieuwe drainage, een nieuwe onderlaag en toplaag, zodat de vroegere problematiek van wateroverlast geen rol meer speelt.
Nieuwe tribunegebouw
Naast het nieuwe kunstgrasveld is ook de vernieuwde tribune een blikvanger. Ook hier koos het gemeentebestuur voor duurzaamheid: de tribune is, met de plaatsing van zonnepanelen en zonneboilers, energieneutraal. De binneninrichting en de buitenaanleg worden de komende weken verder afgerond.
Een deel van de niet-overdekte staantribunes is geïntegreerd in een groene talud (helling). Dat verhoogt enerzijds de netheid rond het terrein en maakt het onderhoud makkelijker.
Toegankelijke paden
Rond de terreinen liggen verharde paden van 1,50 m breed, zodat beide velden vlot toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Een pad van de atletiekpiste naar het A- en het B-veld zorgt ervoor dat de drie terreinen vlot en netjes met elkaar zijn verbonden en het geheel esthetisch en strak oogt.
Upgrade faciliteiten
Op het A-terrein zijn aan de twee zijden van het veld materiaalzones voorzien. Dit maakt het mogelijk om permanent doelen te stockeren voor jeugdwedstrijden en -trainingen, wat het comfort en gebruiksgemak gevoelig verhoogt.
Niet alleen de terreinen, ook de faciliteiten errond kregen een upgrade met nieuwe doelen, hekwerk, een elektronisch scorebord, dug-outs, ballenvangers en hoekschopvlaggen.
De totale kostprijs bedroeg 663.000 euro.
Voetbal(terrein)weetjes
- Er was 730 uur of meer dan 90 dagen kraanwerk (afgraven, opvoeren aarde steenslag, sleufwerk, drainage …) nodig voor de heraanleg.
- Er zit 22 ton kurk in het A-terrein.
- Er ligt 584 m² aan betonpaden en er staat 600 meter hekwerk rond de twee terreinen.
- 161 vrachtwagens voerden 4.450 ton zand, steenslag en eindfundering aan.
- Er werd 2 miljoen kilogram aarde van het A-veld naar het B-veld gebracht om het terrein een halve meter op te kunnen ophogen.
- 31 mensen werkten van start tot finish mee aan het eindresultaat.