Sociale kruidenier, opvanginitiatief en doorgangswoning Rijsestraat

Aalter is een warme gemeente met oog voor haar meest kwetsbare inwoners. Op de hoek van de Rijsestraat met de Brugstraat bouwt het OCMW daarom een vernieuwend project met een sociale kruidenier, een grote noodwoning en een lokaal opvanginitiatief.

In 2016 kocht het lokaal bestuur in de Rijsestraat vijf appartementen, waar vluchtelingen opgevangen werden. Omdat de flats in slechte staat waren, liet Aalter het oude gebouw slopen en maakte het werk van een nieuwe bestemming die meer is dan alleen maar een lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen.

In 2017 kwam immers de vraag van vzw De Toevlucht, die in de Sint-Jozefstraat vanuit een pand werkt dat niet meer voldoet, naar een grotere locatie. Daarnaast had Aalter behoefte aan een extra doorgangswoning voor inwoners die door omstandigheden dakloos zijn en tijdelijk nood hebben aan een dak boven hun hoofd. Omdat ze getroffen zijn door een brand, plots uit hun woning moeten of door een problematische situatie niet meer thuis kunnen blijven wonen. Momenteel beschikt Aalter over één noodwoning in Kerkem, een klein appartement dat geschikt is voor één gezin dat getroffen is door een natuurramp of brand en daardoor hun woning niet kan betrekken.

Noodwoning kan opgesplitst worden

Het lokaal bestuur pakt al die noden nu aan in een nieuw en uniek project, dat volgende functies verenigt:

  • een sociale kruidenier met ontmoetingsruimte: een winkel waar mensen die het eventjes financieel moeilijk hebben gratis/tegen verlaagde tarieven voedings- en onderhoudsproducten kunnen aankopen;
  • een grote noodwoning die kan opgedeeld worden in twee kleine noodwoningen, afhankelijk van het aantal aanvragen en de gezinssamenstelling van de aanvragers;
  • een lokaal opvanginitiatief (LOI) met 4 kamers voor 4 alleenstaande asielzoekers.

Vlaamse steun voor vernieuwend project

Het lokaal bestuur kan voor het project rekenen op Vlaamse steun. Het feit dat er op dezelfde locatie en noodwoning én een LOI én een sociale kruidenier zullen komen, noemt de Vlaamse overheid ‘vernieuwend en een meerwaarde’. Het project kost 1,35 miljoen euro. De bouw is volop bezig en moet eind 2023 klaar zijn.