Een bijzondere vondst
Tijdens wegenwerken in 2005 op de grens van het toenmalige Knesselare en Aalter vonden archeologen, onder leiding van prof. dr. Wim De Clercq van de Universiteit Gent, een bijzonder goed bewaarde boomstamwaterput uit de Romeinse tijd.
Deze waterput blijkt uniek, niet alleen omwille van zijn goede bewaringstoestand of van zijn uitzonderlijke constructietechniek, maar vooral om wat er over de omgeving kan worden afgeleid. Precies deze nauwe band tussen mens, landschap en natuur, drie elementen die het cuestalandschap rond de Drongengoedhoeve kenmerken, maken het duidelijk waarom de waterput, na een jarenlange restauratie, in 2017 een plaats kreeg in de Drongengoedhoeve.
Erfgoedsprokkels zetten Oost-Vlaams erfgoed in de kijker
Erfgoedsprokkels (korte brochures) zorgen voor een extra beleving en versterken het recreatief aanbod voor de bezoeker. Dit zijn enkele van de doelstellingen van deze door het Oost-Vlaamse provinciebestuur opgestarte reeks toegankelijke brochures. De auteur van deze sprokkel, prof. dr. Wim De Clercq, weet op een laagdrempelige, maar toch wetenschappelijk verantwoorde manier de bezoeker kennis te laten maken met de voorgeschiedenis van de regio aan de hand van dit archeologisch object. Diverse stukjes informatie puzzelde hij samen om een samenhangend beeld te reconstrueren van de leefwereld van toen.
Lees de Erfgoedsprokkel Romeinse waterput Knesselare-Buntelare
De erfgoedsprokkel is ook gratis te verkrijgen in het toeristisch infokantoor op zondagnamiddag of de cafetaria van de Drongengoedhoeve.
Info over andere activiteiten in en rond de hoeve is te vinden bij vzw Vrienden van het Drongengoed en het kleinkunstcollectief Cuesta (op zaterdag aanwezig in de Drongengoedhoeve).