Raphael Vandewalle (schilder- en tekenwerk)

2019 “TRIBUTE TO ELVIS” 1 EN 2

ACRYL OP DOEK OP MDF / 61 X 61

Een paar maanden geleden zag ik een merkwaardige show met de beste Engelse en Amerikaanse zangers, zangeressen en top muzikanten. Het was een eerbetoon aan Elvis. Wondermooi! De titel van dit evenement was 'All star Tribute to Elvis', een opname uit 2018. Net 50 jaar na een van de sterkste optredens van een van de groten uit de popmuziek.

De opname gebeurde op dezelfde plaats als in 1968, namelijk in de NBC studios in Burbank.

Het podium was een boksring, maar zonder de palen en de touwen. Het publiek zat bijzonder dicht bij het podium, waardoor de interactie tussen Elvis en het publiek intens was. Het podium bestond uit 7 maal 7 vierkanten die per song anders oplichten telkens in twee kleuren. Kleur één was voor de boord rondom en kleur twee voor de resterende vierkanten binnen die boord.

Het is precies dat podium dat de inspiratiebron was voor mijn werk. Zoals je ziet, werk ik met 6 maal 6 vierkanten. Dit is evenwichtiger voor de schilderijen. 

Nog een kort verhaal over een andere kunstenaar...

Luciano Fabro, een Italiaanse kunstenaar mocht voor het Kröller Muller beeldenpark op de Hoge Veluwe nabij Appeldoorn in Nederland een beeld maken. Hij kreeg daarvoor van de kunstminnende familie Muller ‘carte blanche’. Fabro had als voorbereiding een jaar lang het park meerdere keren bezocht om een geschikte plaats te vinden. Telkens werd zijn aandacht getrokken door een dreef met eikenbomen, waarin een dode boom stond. Dat werd zijn inspiratiebron. Hij heeft als ode een boom in koperbrons, realistisch en op ware grootte nagemaakt. Nu staat op de plaats van de dode eik die bronzen boom. Schoon. Betekenisvol. Om stil van te worden.

Voor mij een van de sterkste concepten uit het hele park.