Pontweg

Pontweg krijgt nieuw, eigentijds en groen uitzicht: werken starten in januari

Na de kerstvakantie gaat de heraanleg van de Pontweg van start. Aalter kiest voor een totaalconcept, waarbij de buurt niet alleen een nieuw wegdek, nieuwe rioleringen en voetpaden krijgt, maar ook een grote streep groen en speelse elementen. De werken, die 1,6 miljoen euro kosten, zullen het volledige kalenderjaar 2022 in beslag nemen.

De Pontweg, een zijstraat van de Brugstraat, is één van de oudste verkavelingen in Aalter. Het lokaal bestuur wil de buurt nu opwaarderen en start daarom, vanaf januari, met de herinrichting van de wijk. Daarbij kiest Aalter voor een gezellig, groen concept waarbij leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan.

Fasering en timing

  • De werken gebeuren in drie fases:
  • fase 1: januari – april 2022: aanleg rioleringsstelsel;
  • fase 2: mei – september 2022: aanleg nutsleidingen;
  • fase 3: oktober – december 2022: aanleg verharding, groen en wadi’s.

Gescheiden riolering

Een gescheiden rioleringsstelsel voert het vuile afvalwater van de wijk af naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aalter-Brug. Het propere regenwater gaat via boven- en ondergrondse infiltratievoorzieningen vertraagd richting de grachten aan de overkant van de Knokkebaan. Door het grachtenstelsel te herprofileren, komt er extra buffervolume bij.

Wegdek, voetpaden, wadi’s …

Heel wat investeringen onder de grond dus, maar ook zichtbaar bovengronds. Het openbaar domein – wegdek en voetpaden – gaan in het nieuw en er komen wadi’s (buffervijvers) die bij hevige regenbuien vollopen.

Groen en speels effect

Het lokaal bestuur heeft in de plannen ook veel aandacht voor groene elementen. Op diverse locaties worden halfverharde (of halfgroene) parkeervakken en bomen voorzien. De opritten worden halfverhard uitgevoerd en geven een bijkomend groen, speels effect aan de buurt, net als de wadi met stapstenen ter hoogte van de bocht nabij de aansluiting met de Grote Veldakker. Als die zone er drassig bij ligt, kunnen kinderen al spelend van de ene steen naar de andere stappen/springen.

Grote investering

Het project kost 1,6 miljoen euro. Aalter kan daarvoor op 700.000 euro subsidie rekenen van de Vlaamse overheid.