Een nieuw en veelzijdig ontmoetingscentrum voor Ursel


Een nieuw en veelzijdig ontmoetingscentrum voor Ursel

De plannen voor het nieuwe ontmoetingscentrum in Ursel zijn klaar. Op de plaats van het voormalige parochiaal centrum Reinaertzaal bouwt het lokaal bestuur Aalter een multifunctioneel gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en het lokale verenigingsleven. Ursel krijgt er naast de Katerhoek een tweede bruisend hart bij.

De Reinaertzaal (dat al enkele jaren leegstaat in Onderdale) is centraal gelegen, vlakbij de plaatselijke school en het woonzorgcentrum. Het lokaal zag heel wat mogelijkheden in de site en ging aan tafel met de kerkfabriek die eigenaar was van het gebouw. Vandaag is de aankoop afgerond en zijn de ook plannen klaar voor een mooi project voor Ursel: de kracht van het nieuwe ontmoetingscentrum is het multifunctionele karakter in combinatie met de parkomgeving.

Dienstverlening gecentraliseerd

Op de voormalige Reinaertsite in Ursel brengt het lokaal bestuur verschillende functies samen. Op het gelijkvloers komt de buitenschoolse kinderopvang die beschikt over een luide (kleuter)speelruimte, stille (studeer)plek en een afgescheiden buitenruimte. Op de eerste verdieping krijgen de bibliotheek en de polyvalente zaal een plek. De polyvalente zaal is zo opgevat, dat ze kan gebruikt worden voor activiteiten als vergaderingen, lezingen, workshops ,… maar ook dienst kan doen als uitbreiding van de bibliotheek of als ruimte voor de opvang. De westgevel, grenzend aan het park, wordt zo veel mogelijk opengewerkt zodat elke belevingsruimte – bibliotheek, BKO en polyvalente zaal – optimaal geniet van de groene omgeving en maximale lichtinval.

Ontmoetingsplaats in het groen

Het park staat niet alleen open voor de gebruikers van het ontmoetingscentrum, maar wordt ook een ontmoetingsplaats voor de buurt, de senioren uit het woonzorgcentrum en de kinderen van de school.

Grote investering voor Ursel

Het lokaal bestuur investeert 2,6 miljoen euro in het nieuwbouwproject. Met warmtepompen die het gebouw koelen en verwarmen, led-lichten en ecologische materialen staat duurzaamheid voorop. Aalter zet ook in op het hergebruik van hemelwater (voor het sanitair en het onderhoud van het groen) én de fiets: het gebouw is uitgerust met een ruime fietsenstalling.

Klaar eind 2024

De voormalige Reinaertzaal gaat na de zomer tegen de vlakte. Aansluitend wordt dan gestart met de bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum. In het najaar van 2024 moet het project, dat de werktitel ‘De Briel 13’ meekreeg, klaar zijn.