Ledverlichting in Aalter

Het lokaal bestuur maakt van duurzaamheid één van zijn topprioriteiten voor de komende jaren. Tegen 2030 wil Aalter op haar grondgebied minstens 40% minder CO2 uitstoten. Om die ambities kracht bij te zetten, zijn heel wat klimaatacties gepland, waaronder het verledden van de verlichting. De ledverlichting verving de klassieke energieverslindende openbare verlichting op tientallen plaatsen en straten in Aalter, waaronder:

  • Sint-Godelievekerk in Aalter-Brug. Aan de zijgevels van de kerk zijn er nu 11 lichtpunten bovenaan de zijramen. De toren wordt belicht door zes lichtpunten en het portiek door vier. 
  • Lotenhullestraat, ter hoogte van de Kraenepoel 

Eind 2022 was 27,5% van de openbare verlichting verled. Een verdubbeling tegenover 2020. 

De verleddingsgraad van het gemeentelijk patrimonium bedraagt 15%. 

Slimme ledverlichting in de voetbalaccommodaties

Op zes voetbalterreinen in Aalter-centrum, Bellem, Lotenhulle en Sint-Maria-Aalter werd in 2022 slimme ledverlichting geïnstalleerd. Het gaat om een investering van 168.800 euro, die op 9 jaar tijd is terugverdiend. Met de leds verduurzaamt Aalter haar sportparken, dalen de energiekosten én stijgt het comfort.

  • In Aalter-centrum investeerde het lokaal bestuur 100.000 euro in ledlicht voor drie voetbalterreinen (A, B en C) van het Sportpark. Ook de atletiekpiste werd volledig verlicht, zodat lopers in betere, heldere omstandigheden zullen kunnen trainen.
  • Aan het voetbalterrein Lotenhulle werd de verlichting op terrein B verled (22.800 euro). Ook op de masten aan voetbalterrein A kwamen extra lichten. Daardoor kan de plaatselijke voetbalclub voortaan ook ’s avonds trainen op de helft van het A-terrein.
  • Het voetbalterrein B in Sint-Maria-Aalter werd uitgerust met led (23.300 euro). Op de lichtmasten kwamen extra lampen zodat ook de oefenzone voor de jeugd (naast het B-terrein) kan verlicht worden tijdens trainingen.
  • In Bellem kreeg het C-veld ledverlichting (22.700 euro), waardoor er vanaf het nieuwe seizoen ook op dat terrein avondwedstrijden kunnen plaatsvinden. Terreinen A en B komen voorlopig niet aan bod, omdat daar nieuwe jeugd- en sportaccommodatie met kunstgrasveld en terreinverlichting gepland staan.

Kostprijs: 168.800 euro. 

Het lokaal bestuur wil op jaarbasis zijn elektriciteitsfactuur van de voetbalvelden met 19.000 euro reduceren. 

Eerder werden Sportcomplex Flabbaert in Knesselare en Sportcentrum Onderdaele in Ursel ook al uitgerust met ledverlichting.