Inwoners geven nieuw ontmoetingscentrum naam: Ursul’A verbindt Ursel met Aalter

Gepubliceerd op maandag 29 april 2024
Terwijl het nieuwe, multifunctionele gebouw voor Ursel gestaag vorm krijgt, organiseerde bewonersplatform Ursel in Zicht een wedstrijd om het ontmoetingscentrum een naam te geven. Uit de maar liefst 175 ingediende voorstellen is er gekozen voor Ursul’A.

Op de locatie van het voormalige parochiaal centrum Reinaertzaal verrijst dit multifunctionele gebouw. Het lokaal bestuur integreert verschillende functies vlak bij de plaatselijke school en het woonzorgcentrum. De buitenschoolse kinderopvang (BKO) vindt onderdak op het gelijkvloers, terwijl de bibliotheek en diverse verenigingen een plek krijgen op de eerste verdieping. Rondom het gebouw wordt een park aangelegd, bedoeld als ontmoetingsplaats voor de gebruikers van het ontmoetingscentrum, de buurtbewoners, de senioren van het woonzorgcentrum en de schoolkinderen.

Stand van zaken

Begin november werd de eerste steen van het nieuwe gebouw gelegd. Intussen zijn de ruwbouw en het gevelmetselwerk voltooid en wordt er gewerkt aan het buitenschrijnwerk om het gebouw spoedig wind- en waterdicht te maken. De start van de binnenafwerking is gepland voor mei. Het lokaal bestuur investeert 2,6 miljoen euro in dit duurzame nieuwbouwproject.

175 voorstellen, één winnaar

Het bewonersplatform Ursel in Zicht organiseerde een wedstrijd om het ontmoetingscentrum een naam te geven. Er kwamen maar liefst 175 voorstellen binnen, variërend van ludiek en origineel tot goed doordacht, wat de betrokkenheid en creativiteit van de Urselnaar onderstreept. De keuze viel om meerdere redenen op Ursul’A:

  • Sint-Ursula is de tweede patroonheilige van Ursel.
  • Ursula was de grote liefde van volksfiguur Pierlala.
  • Ursul’A verenigt de eigenheid van de deelgemeente Ursel en haar verbondenheid met Aalter (de A van Aalter). De A verwijst ook naar ArtA’A, het concept van een open huis dat Ursul’A eveneens wil belichamen.
  • Het klooster van Ursel is gewijd aan de heilige Ursula.
  • De grote kerkklok uit 1876, genaamd Ursula, werd in 1943 meegenomen door de Duitse bezetter.

Wat is Ursel in zicht?

Ursel in Zicht is het bewonersplatform dat als doel heeft de inwoners van Ursel en het beleid dichter bij elkaar te brengen. Dit onafhankelijke platform fungeert als een permanent aanspreekpunt voor de leefbaarheid binnen de gemeenschap. Bovendien ondersteunt Ursel in Zicht tal van activiteiten, zoals de historische winterwandeling van Onze School en de pastorijfeesten, met altijd een focus op de eigenheid en authenticiteit van het dorp. Hun betrokkenheid maakte hen de perfecte partner om de naamgevingswedstrijd voor het nieuwe ontmoetingscentrum te organiseren.