Individuele kadervorming

Vraag je premie aan voor individuele kadervorming

Registreer je als jeugdanimator


Het gemeentebestuur stimuleert jongeren om vorming te volgen om zo de kwaliteit van het gemeentelijk en particulier jeugdwerk te garanderen.

De cel Jeugdwerk en welzijn organiseert in de loop van het jaar meerdere vormingsmomenten voor leiding en animatoren.

Daarnaast kunnen jongeren die op eigen initiatief vorming volgen bij een erkende vormingsorganisatie aanspraak maken op een gemeentelijke subsidie.


Basiscursus '(hoofd)animator in het jeugdwerk'

De cel Jeugdwerk en welzijn motiveert jongeren vanaf 15 jaar om de basiscursus '(hoofd)animator in het jeugdwerk' te volgen. Jongeren leren er de basistechnieken aan die ze nodig hebben als animator bij de gemeentelijke jeugdwerkingen (vakantiewerkingen JAAK) of als leider bij een jeugdbeweging.

Laat je onderdompelen in de wereld van spel, inclusie, fantasie en diversiteit tijdens de cursus (hoofd)animator. Deelnemers leren onder andere omgaan met kinderen, creatieve activiteiten organiseren, speluitleg geven en ze krijgen een korte initiatie EHBO.

De cursussen bereiden je goed voor op je taken in een inclusieve jeugdwerking. Naast het aanleren van een aantal spel- en organisatorische vaardigheden, staan we stil bij de diverse groep kinderen en jongeren die we bereiken. Onze instructeurs nemen je met plezier en vol passie mee in het inclusie verhaal.

Na een cursus van 50 uur en een geslaagde stage van 50 uur krijg je een attest erkend door de Vlaamse overheid.


Premie

  • 75% van de kosten voor het volgen van de kadervorming.
  • Maximum 150 euro per persoon, per jaar.
  • Uitbetaling maximum 2 maanden na de aanvraag.

Voorwaarden

  • Je bent woonachtig te Aalter en/of werkzaam is bij een jeugdwerkinitiatief in de gemeente en je volgt een kadervorming zoals de basiscursus 'Animator in het jeugdwerk',
  • De kadervorming moet worden georganiseerd door erkende jeugdverenigingen, erkende instellingen en verenigingen voor sociaal-cultureel vormingswerk of door de overheid.
  • Aanvraag is binnen 3 jaar na afloop van de kadervorming ingediend.(let op: dit is niet van toepassing op de basiscursus animator in het jeugdwerk tijdens de krokusvakantie 2023, dit gebeurt automatisch).

De cursussen die aansluiten bij een beroepsopleiding of die uitsluitend de opleiding of vervolmaking in een sporttak beogen, komen niet in aanmerking voor deze premie.


Erkende vormingsorganisaties

Erkende vormingsorganisaties geven korte en meerdaagse cursussen en/of workshops om (basis)vaardigheden aan te leren aan jongeren die activiteiten voor kinderen willen begeleiden. Via de website van de Vlaamse overheid (https://kavo.vlaanderen.be/courses) vind je de organisaties terug die een basiscursus en andere vormingen aanbieden. Ze zijn erkend door de Vlaamse overheid.