De Aziatische hoornaar

Het lokaal bestuur, de Milieuadviesraad (MAR) en de Imkersbond van Aalter slaan de handen ineen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan door speciale lokvallen aan een verlaagde prijs aan te bieden. Deze vallen zijn zo ontworpen dat ze specifiek de Aziatische hoornaars aantrekken zonder andere bestuivers te schaden.

Elke inwoner kan zijn steentje bijdragen door een lokval aan te schaffen. Normaal kost een val 10 euro, maar doordat de MAR de helft van de kostprijs op zich neemt, kunnen burgers die nu aanschaffen voor slechts 5 euro. De lokvallen zijn af te halen op zaterdag 23 maart en zaterdag 30 maart 2024, van 10.30 tot 12.00 u, in ArtA’A, Stationsplein 25 en ter plaatse te betalen in contanten.

Let op: door het overdonderende succes van de oproep is het niet meer mogelijk een lokval aan te vragen.

Opmars van Aziatische hoornaars tegenhouden

Sinds zijn verschijning in 2017 vormt de Aziatische hoornaar een ernstige bedreiging voor de inheemse bijenpopulaties in Vlaanderen. Door in het voorjaar actie te ondernemen, kunnen we de vroege nestopbouw van deze invasieve soort dwarsbomen en onze kostbare biodiversiteit beschermen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk koninginnen te vangen tijdens het voorjaar. Dan starten ze met de opbouw van hun eerste (primair) nest. 

Hoe herken je een nest? 

Voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar is het belangrijk om de nesten te herkennen. Het nest van de Aziatische hoornaar is lichtbruin en gemaakt van dode houtvezels. De nesten worden gebouwd in tuinen, parken en stadsranden, waar veel voedsel te vinden is.

In de lente bouwt de koningin een klein, primair nest. Tegen de zomer wordt dat nest uitgebouwd tot een groter, secundair nest, omdat de kolonie groeit. Bij plaatsgebrek verhuist de kolonie en bouwen ze een volledig nieuw nest op een andere plaats.

Een primair nest herken je als volgt:

 • Het nest is bolvormig.
 • De vliegopening zit onderaan.
 • Vaak te vinden in de buurt van water
 • Het nest hangt beschut tegen regen en wind (binnen in een schuur, veranda, een tuinhuisje, op zolder of onder het dak van een carport).
 • Het hangt meestal aan een plafond of balk.
 • Eerst is het nest niet groter dan een tennisbal, later kan het zo groot worden als een kleine voetbal.

Een secundair nest herken je als volgt:

 • Het nest is bol- tot peervormig.
 • De vliegopening zit aan de zijkant.
 • Meestal wordt een secundair nest gemaakt in een boomtop.
 • Soms kan je het nest vinden in een haag, schuur of onder een dakgoot of gevel.
 • De nesten zijn gemiddeld 50 cm breed en 70 cm hoog.

Een nest melden

Een nest van de Aziatische hoornaar gevonden? Meld dit dan via vespawatch.be of contacteer de Aalterse brandweer via tel. 09 391 10 20. Ook rondvliegende Aziatische hoornaars kunt u melden via vespawatch.be