Heraanleg op- en afrittencomplex E40

Ga naar de infopagina van AWV


Bekijk alle luchtfilms van de werken op YouTube


Download de presentatie van het infomoment (donderdag 23 september 2021)


Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start begin oktober, in samenwerking met het lokaal bestuur, met de bouw van 5,5 kilometer geluidsschermen ter hoogte van het nieuwe op- en afrittencomplex van de E40 in Aalter. Op donderdag 23 september 2021 vindt een digitale infosessie plaats.

Waarom?

De nieuwe schermen, die 9 miljoen euro kosten, zullen het geluid in de wijken Loveld en Beukenpark en in de Sportlaan, Papenwal en Lindestraat gevoelig verminderen. De werken vormen het sluitstuk van de heraanleg van het nieuwe complex, dat ook al een investering van meer dan 25 miljoen vertegenwoordigde.

Waar?

  • Langs de E40 richting Oostende: vanaf de brug aan de Lotenhullestraat tot aan de nieuwe afrit, op de fly-over van de afrit en op het eerste deel van de N44 (tot iets voor de tunnel van de Knokkebaan onder de Brouwerijstraat) en vanaf de oprit richting Oostende tot aan de brug in de Lindestraat.

  • Langs de E40 richting Brussel: vanaf het nieuwe verkeerscomplex tot voorbij de wijk Ganzeplas.

Nog meer geluidsschermen

In een tweede fase komen ook nog schermen langs de N44 richting Aalter-Brug. De studie loopt voor geluidsmuren langs Europalaan, Bierweg, Bergstraat, Sint-Maria- Aalterstraat en Fatimastraat.


Korte historiek

De verkeerswisselaar aan de E40, beter bekend als het rondpunt, is al decennialang de toegangspoort tot Aalter. Door de grote instroom van het verkeer is het rondpunt de voorbije jaren steeds drukker en gevaarlijker geworden. De werkzaamheden zijn dus een noodzaak gezien de huidige situatie.

De voorbereidingen van dit uitgebreide en uiterst complexe dossier kennen een zeer lange geschiedenis. De eerste documenten dateren zelfs van 1937! Er werd dan nog gesproken over de autosnelbaan E40. Na de Tweede Wereldoorlog volgde de heropbouw en de prioriteiten kwamen telkens ergens anders te liggen. In 1975 was er toezegging, maar dan had je de impact van de eerste oliecrisis. Uiteindelijk zou het nog bijna 40 jaar duren om de middelen bij elkaar te krijgen en de werken effectief uit te voeren.

In oktober 2012 was het eindelijk zover. Toen startten de voorbereidende werken. Via negen gestuurde boringen werd maar liefst vier kilometer aan ondergrondse leidingen aangelegd.

Nadat de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning van het Agentschap Wegen en Verkeer ontvankelijk had verklaard, organiseerde het college van burgemeester en schepenen op 5 mei 2014 het openbaar onderzoek.

Op 6 mei 2020 werd het op- en afrittencomplex geopend!