Coronavirus: alle info voor Aalter en België

Registratie contact-tracing voor horeca

Contactformulier privé-personen


Bekijk een uitgebreid overzicht van de meest gestelde vragen over het coronavirus (FAQ-coronavirus) 


Maatregelen Aalter

De dienstverlening van het gemeentebestuur en het OCMW blijft gegarandeerd, in de eerste plaats telefonisch en online. Indien nodig kan je terecht in het gemeentehuis Aalter-centrum. Hiervoor vraagt het bestuur telefonisch of via www.aalter.be/afspraak een afspraak te maken.

 

Gemeentehuis Aalter-centrum, OCMW en politie open na afspraak

Het gemeentehuis Aalter-centrum en OCMW blijven open maar het bestuur vraagt de burgers om alleen in hoogstnoodzakelijke gevallen langs te komen en hiervoor vooraf een afspraak te maken. Burgers die ziek of grieperig zijn, worden sowieso verzocht om thuis te blijven. De personeelsleden blijven aan de slag.

Ook de politiezone Aalter werkt enkel op afspraak.

Gebruik het digitaal loket

Documenten, zoals akten en attesten, kan je online aanvragen via www.aalter.be/eloket. Je krijgt ze dan per e-mail of post toegestuurd. Vergeet ook niet dat je een 25-tal akten en attesten online kan aanvragen via Mijn Burgerprofiel (inloggen via de knop Aanmelden rechtsbovenaan). 

Moet je toch langskomen in het gemeentehuis Aalter-centrum? Dan vraagt het bestuur zelf een afspraak te maken op www.aalter.be/afspraak of via tel. 09 325 22 00 een afspraak aan te vragen.

Volgende gemeentelijke gebouwen en accommodaties zijn (opnieuw) gesloten

 • het Contactpunt in Knesselare;
 • de gemeentelijke ontmoetingscentra en feestzalen (behalve voor het middagmaal door en voor scholen, activiteiten die kaderen binnen de dagelijkse werking van verenigingen, zoals repetities, trainingen en bestuursvergaderingen en bloedinzamelingen);
 • het café van jeugdcentrum Kadans en De Voute;
 • de cafetaria's verbonden aan de sportparken;
 • alle voetbalkantines (tenzij de gedeelten voor materiaalopslag in functie van de sportactiviteiten);
 • het Kasteel van Poeke;
 • het OCMW-gebouw in Knesselare;
 • het lokaal dienstencentrum Kerkem;
 • Sportcomplex Flabbaert (zolang het dient als screeningscentrum COVID);
 • de groeninzameling in Knesselare.

Recyclage- en groencomposteringsparken

Bibliotheek

 • De filialen van de bib Knesselare en Ruiselede zijn, net als de hoofdbibliotheek in ArtA'a, (opnieuw) open! Heb respect voor de geafficheerde maxima van het aantal aanwezigen.
 • De filialen in Bellem, Lotenhulle, Ursel en Sint-Maria-Aalter openen opnieuw de deuren op maandag 18 januari 2021.

Sportcentra en zwembad

 • De sportactiviteiten in de gemeentelijke sportaccommodaties worden opgeschort, met uitzondering van sportactiviteiten in clubverband voor -13-jarigen (georganiseerd volgens de protocollen van Sport Vlaanderen).
 • Het zwembad in Aalter-centrum is terug open sinds dinsdag 1 december 2020. Reserveren is verplicht.
 • Alle outdoor sportcompetities worden opgeschort. Outdoor sporttrainingen in clubverband zijn mogelijk voor 12-plussers, met maximaal 4 personen. Trainingen, sportcompetities en tornooien voor -12-jarigen kunnen plaatsvinden.
 • Sportcomplex Flabbaert is gesloten, zolang het dient als screeningscentrum COVID.

COVID-19-vaccinatie

Met z’n allen verlangen we naar de tijd dat we weer opgelucht kunnen ademhalen. Dat we opnieuw kunnen samenzijn, onze geliefden omhelzen en ons leven weer kunnen oppakken. Maar dan is het wel belangrijk dat zich zo veel mogelijk mensen laten vaccineren tegen COVID-19. In woonzorgcentrum Veilige Have is de Vlaamse vaccinatiecampagne al van start gegaan. Na bewoners en personeel van de woonzorgcentra, ziekenhuispersoneel en andere gezondheidswerkers gaan we massaal vaccineren. Meer dan 70% van de bevolking moet zich laten vaccineren om groepsimmuniteit te bereiken. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding.

Speelterreinen

De speelterreinen voor kinderen tot en met 12 jaar zijn open. Houd rekening met de corona-maatregelen. 

Wekelijkse woensdagmarkt, Boerenmarkt en andere evenementen

 • Publiek toegankelijke outdoor activiteiten en evenementen worden geannuleerd tot en met donderdag 14 januari 2021.
 • De wekelijkse woensdagmarkt en de Boerenmarkt op parking Aard gaan door.
 • De kermissen, gepland voor 2020, gaan niet door.
 • De natuurwandelingen aan de Kraenepoel, op het kasteeldomein van Poeke of in het Hooggoed voor 2020 werden geannuleerd. 

Winkels

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, grimeuses, masseurs en schoonheidssalons, moeten het werk neerleggen. Winkels mogen open blijven volgens de gebruikelijke dagen en uren. Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 22.00 u. Je winkelt alleen, met een uitzondering voor mensen die een hulpbehoevende begeleiden. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt. Winkelen wordt opnieuw beperkt tot 30 minuten.

Aalter helpt: zorgen voor de meest kwetsbaren!

De meest kwetsbaren, die een hoger risico lopen op complicaties bij besmetting of zij die volledig (sociaal) geïsoleerd dreigen te raken, verdienen extra steun, aandacht en prioriteit. Zo kan je meehelpen met de boodschappendienst aan huis, extra telefoontjes naar eenzamen en steun voor mantelzorgers. Draag je steentje bij via tel. 09 325 22 00 of aalterhelpt@aalter.be.

Bossen en parken

Alle parken en bossen blijven open voor wandelaars en fietsers. Hou wel rekening met de regels over de sociale bubbel en 'social distancing'.

De wagen parkeren rond de Aalterse natuurgebieden zal onmogelijk zijn. Op die manier willen we vermijden dat er samenscholingen ontstaan op de parkings. Kom daarom met je gezinsbubbel per fiets of te voet naar onze parken en bossen.

Mondmaskers

Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. In het bijzonder:

 • op de wekelijkse markten, brocante- en rommelmarkten en kermissen;
 • op het groencomposterings- en recyclagepark;
 • in (de publieke delen van) openbare gebouwen zoals het gemeentehuis;
 • in winkels, winkelstraten, winkelcentra en op alle publiek drukbezochte plaatsen;
 • in theater-, concert- en conferentiezalen;
 • in gebedshuizen en op bezinningsplaatsen;
 • in de afscheidsruimte begraafplaats Aalter-centrum;
 • op het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons);
 • in kapsalons;
 • bij schoonheidsspecialisten;
 • in bankkantoren;
 • in horecazaken (behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten).

Tijdens de tijdelijke sluiting van cafés en restaurants is het niet verplicht een mondmasker of alternatief te dragen op het marktplein in Aalter-centrum. Op het moment van heropening van de horeca, treedt de draagplicht terug in werking, 24/24 en 7/7.

Het gemeentebestuur kocht en bezorgde elke geïnteresseerde inwoner eerder al een chirurgisch mondmasker (week van 4 mei) en een herbruikbaar mondmasker (week van 18 mei).

Via alle Aalterse apothekers kon (én kun je nog altijd) je ook een derde en vierde mondmasker ophalen. Eén persoon kan met zijn eID (elektronische identiteitskaart) de maskers voor het hele gezin afhalen.

Maak van je mondmasker geen grondmasker

De impact van wegwerpmondmaskers op het milieu is enorm. Dieren raken er in verstrikt, maskers belanden per ongeluk in hun voedsel. Daar komt nog bij dat de wegwerpvariant niet enkel gemaakt is van papier, maar ook van polypropeen, een soort plastic. En plastiek heeft honderden, soms duizenden jaren nodig om af te breken ... en dan nog blijven er microscopische deeltjes achter. Ook in onze gemeente stellen Aalter Proper en onze bermmeesters vast dat wegwerpmaskers rondslingeren op straat of in de vrije natuur.

Aalter leeft zich uit: gemeentelijke kampen, Speelpleinwerking en BKO

 • De Speelpleinwerking tijdens de herfstvakantie werd geannuleerd. De cel Jeugdvoorzieningen werkt een alternatief aanbod voor de Speelpleinwerking uit, dat ook te raadplegen is via www.aalter.be/leeft-zich-uit.
 • De sportkampen onder 12 jaar blijven doorgaan.

Jeugdlokalen, JC Kadans en jeugdhuis De Voute

 • Jeugdcentrum Kadans en jeugdhuis De Voute sluiten tot en met zondag 31 januari 2021.
 • Activiteiten van jeugdbewegingen zijn verboden voor jongeren vanaf 13 jaar. Voor kinderen onder de 13 jaar kan het - net zoals bij sport - wél nog. Hun activiteiten kunnen uitzonderlijk binnen plaatsvinden omwille van slechte weersomstandigheden, met een maximum van 25 personen per lokaal. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor alle leden en leiding vanaf 12 jaar, zowel binnen als buiten.

Hotels, cafés en restaurants

Restaurants en cafés sluiten de deuren, volgens de opgelegde federale maatregelen. Hotels blijven wel open.

Contactopvolging voor horeca en wellness, maar ook voor burgers

Om te voorkomen dat het COVID-19-virus zich sneller verspreidt, is een cruciale rol weggelegd voor contactopsporing. Het lokaal bestuur Aalter werkt hiervoor nauw samen met de huisartsen.

Zo neemt de huisarts, met uitdrukkelijk akkoord van de positief geteste patiënt, contact op met de sociale dienst van Aalter. Deze contacteert vervolgens de betrokken patiënt en tracht zo te weten te komen met wie hij of zij recent in contact kwam. Vervolgens worden deze contacten opgebeld en, mits hun toestemming, betrokken bij deze contactopvolging. Het telefoonnummer waarmee het gemeentebestuur je opbelt, is tel. 09 325 95 95.

Ook de contactonderzoekers van de Vlaamse overheid bieden deze dienst aan en kunnen je opbellen met het nummer 02 214 19 19. Je kan ook sms-berichten ontvangen van het nummer 8811. Voor meer info of vragen kan je terecht op tel. 0800 14 689, info-coronavirus@health.fgov.be of www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek.

We raden onze inwoners aan om vanaf vandaag hun meest recente contacten te noteren. Dit maakt een dergelijk onderzoek veel eenvoudiger.

Alle horeca-uitbaters en uitbaters van wellnesscentra houden verplicht een lijst bij van alle bezoekers van de voorbije 14 dagen. De gegevens (telefoonnummer of e-mailadres) die je als bezoeker nalaat voor dit contactonderzoek, blijven strikt vertrouwelijk en worden nooit gedeeld. Het lokale bestuur kan deze info opvragen in het kader van de 'contact tracing'.

Gratis Aalterbon voor elke Aalternaar (18+)

Elke Aalternaar (geboren vóór 1 januari 2003) kreeg in de week van 6 juli een corona-Aalterbon van 25 euro in de bus.

Het gaat om een steunmaatregel van meer dan 600.000 euro die zo terugvloeit naar de Aalterse handelaars.

Minder Mobielen Centrale

De activiteiten van de Minder Mobielen Centrale worden in het kader van bijkomende corona-maatregelen stilgelegd.

Poets- en karweidienst

De poetsdienst en karweidienst blijven gewoon verder werken. Als de hulpvrager liever even geen beroep doet op een of beide diensten, kan de hulp tijdelijk stopgezet worden.

Oplaadpunten budgetmeter

Je kan je budgetmeterkaart blijven opladen in het gemeentehuis Aalter-centrum. Het oplaadpunt is toegankelijk na afspraak op tel. 09 325 22 90.

Zitdagen door externen

Volgende zitdagen gaan voorlopig niet door:

Afvalophaling

IVM vraagt om het afval correct aan te bieden voor ophaling. Deze ophalingen blijven momenteel verzekerd. Het kan wel dat, door ziekte van ophalers, de teams anders worden samengesteld waardoor de rondes 'anders' worden gereden.

Bewegen op Verwijzing

Wil je meer bewegen tijdens de coronacrisis? 

Je kan via 'Bewegen op Verwijzing' voordelig een coach inschakelen. 

Schaatsen op de Kraenepoel

Zeker tot en met zondag 31 januari 2021 kan er wegens corona-maatregelen niet geschaatst worden op de Kraenepoel.

Aanpassing GAS-reglement

Wegens de maatregelen diende de gemeenteraad het GAS-reglement aan te passen. Onderaan bij bijlagen vind je de beslissing van de gemeenteraad en de omzendbrief van het college van procureurs-generaal bij de hoven van beroep hieromtrent.


Maatregelen België


De 6 gouden regels


Algemene psychosociale richtlijnen

Samen met het Rode Kruis en de Vlaamse overheid lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een communicatiecampagne om je veerkracht te versterken:

Coronavirus: zorg voor veiligheid

Coronavirus: zorg voor elkaar

Coronavirus: zorg voor rust en routine

Coronavirus: betrouwbare info


Tips voor zorgverleners

Coronavirus: samen, niet alleen

Coronavirus: zorg voor voldoende rust

Coronavirus: zorg voor veiligheid

Coronavirus: zorg voor jezelf


Waar kan ik als ondernemer terecht?

 • Nadat er eerder al een regeling van Vlaams Beschermingsmechanisme was voor ondernemers die een omzetdaling hadden in de maanden augustus en september en daarna voor ondernemers met een substantieel omzetverlies en horecazaken die verplicht gesloten werden in periode 1 oktober-15 november, komt er nu een derde luik voor de periode vanaf 15 november 2020.
 • De federale regering kondigde op 6 november opnieuw een pakket coronasteunmaatregelen aan. Deels een verlenging van bestaande maatregelen, deels enkele nieuwe maatregelen. UNIZO somde de steunmaatregelen op. Bekijk wat er bij zit voor jou als zelfstandige of kmo.
 • Om de heropening van de kleinhandelszaken te begeleiden heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie een gids met tips samengesteld en ook communicatiedragers om de zelfstandigen en winkeliers te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten.
 • De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie somt op economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen alle versterkte maatregelen op en geeft ook informatie rond bedrijfscontinuïteit, het beperken van economische verliezen, annulering van evenementen, enz.
 • UNIZO opende een 'corona-lijn' waar alle ondernemers terecht kunnen met prangende vragen over de corona-maatregelen: tel. 0800 20 750, website: www.unizo.be/corona.
 • Info over de corona-hinderpremie en andere steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be. De hinderpremie aanvragen kan je via www.aanvraagcoronapremie.be.
 • Lees het 'Dossier Corona', het inspiratiedossier voor handelaars die moeten sluiten.

Gratis verzekering voor individuele vrijwilligers tijdens coronacrisis

De Vlaamse regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis.

Bijlagen