2020: Drone

Een drone is een onbemand luchtvaartuig, de ideale verkenner in de lucht. Het toestel kan op afstand worden bestuurd met een joystick en een beeldverbinding. 

Drones kennen hun oorsprong als militaire toestellen, maar de afgelopen jaren werden ze steeds vaker gecommercialiseerd. Ze monitoren files en de groei van gewassen van landbouwers, bewaken gebouwen, fotograferen evenementen... 

Elektriciteit heeft de evolutie van drones aanzienlijk beïnvloed. Elektrische aandrijving, aangedreven door oplaadbare batterijen, is cruciaal geweest voor het vliegen van drones. Dit heeft de vliegduur verlengd, stabiliteit en precisie verbeterd en de integratie van geavanceerde sensoren en communicatiesystemen mogelijk gemaakt.

De drone in deze expo werd in bruikleen gegeven.


Evolutie van de drone

Hoewel commerciële drones pas in de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden, bestaan de militaire drones al langer dan je zou denken. 

  1. Quadcopter: De voorloper van de drone was de quadcopter, met vier motoren en vier propellers. De allereerste quadcopter werd in 1907 uitgevonden door de broers Jacques en Louis Bréguet.

  2. Eerste onbemande vliegtuig: de ‘Ruston Proctor Aerial Target’ werd in 1917 het allereerste onbemande vliegtuig. Het was een radiogestuurd vliegtuig, gebaseerd op de RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden onbemande vliegtuigen gebruikt als doelvliegtuigen. Deze vroege drones werden vaak op afstand bestuurd en waren nog niet autonoom.

  3. Radio control: Na de Eerste Wereldoorlog werden er stappen gezet in de ontwikkeling van op afstand bestuurde vliegtuigen voor verschillende toepassingen, waaronder militaire training en speelgoedvliegtuigjes die je op afstand kon besturen. Deze vroege radiogestuurde modellen vormden de basis voor latere drones.

  4. Gps en autonome vlucht: De introductie van het Global Positioning System (gps) speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van autonome drones. Gps maakte het mogelijk om drones nauwkeurig te navigeren en autonome vluchten uit te voeren.

  5. Miniaturisatie en draagbare technologie: Met de miniaturisatie van elektronica en sensoren in de jaren 2000 werden drones kleiner en lichter. Dit opende de deur naar consumentendrones die door amateurs en professionals konden worden gebruikt voor luchtfotografie, videografie en recreatieve doeleinden.

  6. Commercialisering en diversificatie: Drones werden snel commercieel beschikbaar in de jaren 2010 en 2020 en begonnen te worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder landbouw, bosbouw, mijnbouw, inspectie van infrastructuur, film en bezorging. De markt voor commerciële drones groeide exponentieel. 

  7. Regelgeving en veiligheid: De snelle verspreiding van drones leidde tot regelgevingsuitdagingen en zorgen over de veiligheid en privacy. Overheden over de hele wereld hebben regels en beperkingen opgelegd om het gebruik van drones te beheersen.

  8. Technologische vooruitgang: Moderne drones zijn uitgerust met geavanceerde technologieën, waaronder krachtige camera's, obstakeldetectie en -vermijdingssystemen, lange batterijduur en verbeterde stabilisatie. Sommige drones zijn zelfs in staat tot verticale start en landing (VTOL).

  9. Toekomstige ontwikkelingen: De toekomst van drones omvat waarschijnlijk verdere verbeteringen in autonomie, connectiviteit en energie-efficiëntie. Drones kunnen een rol spelen in uiteenlopende sectoren, waaronder transport, gezondheidszorg, milieuonderzoek en nog veel meer.

Bronvermelding

https://drone-optiek.nl/de-geschiedenis-van-drones/

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kleine-drones-een-revolutie-in-de-luchtvaart/