Elektriciteit heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de hoverboard, een zelfbalancerende elektrische scooter. Het levert de energie voor de elektrische motoren, maakt zelfbalancerende technologie mogelijk en draagt bij aan de draagbaarheid van deze populaire vorm van persoonlijk vervoer in stedelijke gebieden.
Hoverboards worden aangedreven door elektrische motoren en bestuurd door de bewegingen van de berijder. In tegenstelling tot skateboarden is het niet nodig om het board met het andere been te duwen om vooruit te komen.
De naam "hoverboard" is afkomstig uit de sciencefictionfilm 'Back to the Future Part II', waarin met een hoverboard een soort zwevend skateboard werd bedoeld. Deze zelfbalancerende scooters zijn geen echte hoverboards, in de zin dat ze niet zweven. In 2015 kwam Lexus wél met een echt zwevend skateboard, maar gebruikte daarvoor de naam hoverboard niet.
Dit hoverboard is een schenking van een Aalterse familie.
Evolutie van de hoverboard
- Introductie van de Segway: De Segway, ontwikkeld door Dean Kamen en geïntroduceerd in 2001, was het eerste zelfbalancerende personenvervoermiddel dat bredere aandacht trok. Het had een uniek ontwerp met twee wielen naast elkaar en een platform waarop de bestuurder kon staan. Het gebruik van gyroscopen en sensoren zorgde ervoor dat de Segway zichzelf in evenwicht kon houden, terwijl de berijder stuurde en bewoog.
- Zelfbalancerende scooters zonder stuur: In de jaren die volgden, werden kleinere en meer betaalbare zelfbalancerende scooters ontwikkeld, die geen stuurhendel hadden zoals de Segway. Deze scooters werden populair als persoonlijke vervoermiddelen voor korte afstanden en werden vaak verkeerd aangeduid als "hoverboards".
De hoverboard werd in 2014 uitgevonden door de Amerikaanse uitvinder Shane Chen. Hij vond naast de hoverboard ook het monowheel uit. Chen vergat echter om een patent aan te vragen voor zijn uitvinding, waardoor er een wildgroei aan Chinees gemaakte hoverboards ontstond. In 2015 werd de hoverboard bekend bij het grote publiek. - Verbeteringen in ontwerp en technologie: De zelfbalancerende scooters ondergingen voortdurende verbeteringen in ontwerp en technologie. Ze werden lichter, compacter en kregen krachtigere batterijen, wat leidde tot een grotere actieradius en een betere prestatie.
- Veiligheidskwesties en regelgeving: Ondanks hun populariteit werden zelfbalancerende scooters geconfronteerd met veiligheidskwesties, waaronder rapporten van branden en ongevallen. Dit leidde tot regelgeving en veiligheidsnormen in sommige regio's.
- Diversificatie van modellen: Fabrikanten begonnen een breed scala aan modellen aan te bieden, waaronder offroad-versies, scooters met ingebouwde stoelen, en modellen met meer geavanceerde functies zoals Bluetooth-connectiviteit en ingebouwde luidsprekers.
- Populariteit in stedelijke mobiliteit: Ondanks de uitdagingen op het gebied van veiligheid en regelgeving, blijven zelfbalancerende scooters populair als vervoermiddel voor korte afstanden in stedelijke gebieden, vooral voor de zogenaamde "last mile" van het openbaar vervoer naar de eindbestemming.
Bronvermelding
https://www.cyclic.info/article-le-hoverboard-tout-ce-quil-faut-savoir-sur-le-hoverboard/
https://www.voltes.nl/blogs/nieuws/oorsprong-van-het-hoverboard
https://www.eenwielerkopen.com/hoe-werkt-hoverboard-eigenlijk/