1990: Computer

Elektriciteit heeft de evolutie van de personal computer (pc) sterk beïnvloed.

Het voorziet computers van stroom en is essentieel voor hun elektronische componenten, waaronder microchips en transistors. Elektriciteit maakte betrouwbare en stabiele computers mogelijk, ondersteunde gegevensopslag en stroomde perifere apparaten zoals monitoren en printers. Het speelde ook een rol bij netwerken en internettoegang, waardoor computers konden communiceren en data konden delen. 

De pc heeft informatietoegang publiekelijk toegankelijk gemaakt. Hierdoor konden individuen, scholen, wetenschappers en organisaties efficiënter werken en toegang krijgen tot een schat aan kennis.

Het toestel heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van internet en netwerken. Het is een essentieel hulpmiddel geworden voor online communicatie, samenwerking en informatie-uitwisseling. Het heeft tot slot de digitalisering van verschillende aspecten van ons leven tot stand gebracht, waaronder communicatie, entertainment, onderwijs, en bedrijfsprocessen. 

De computer in de expo is een bruikleen van een Aalters computerbedrijf.


De evolutie van de personal computer (pc)

 1. De Pionierstijd (1940-1950): De oorsprong van de pc gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen wetenschappers en ingenieurs begonnen te experimenteren met elektronische rekenmachines en computers. De ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), voltooid in 1945, wordt vaak beschouwd als een van de eerste elektronische computers. De kamervullende ENIAC kon complexe rekenkundige problemen oplossen en deed er slechts 20 seconden over om zijn eerste berekening uit te voeren.

 2. De IBM 650 (jaren 1950): IBM bracht de IBM 650 op de markt, een van de eerste commerciële computers die veel werd gebruikt voor zakelijke toepassingen. Hoewel het geen personal computer was, markeerde het een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van computers voor bredere doeleinden.

 3. De Revolutie van de Minicomputer (1960-1970): Aanvankelijk was een computer een grote en dure machine die gebruikt werd door grote bedrijven. In deze periode werden minicomputers ontwikkeld, die kleiner en betaalbaarder waren dan mainframes. Bedrijven zoals Digital Equipment Corporation (DEC) speelden een grote rol in de verspreiding van deze technologie.

 4. De Micral N (1973) en de Altair 8800 (1975): In 1973 vond François Gernelle de Micral N uit, 's werelds eerste personal computer. Het werd geen commercieel succes. De Altair 8800, ontwikkeld door MITS, had meer succes. Het was een kit die hobbyisten konden kopen en zelf in elkaar konden zetten. Het draaide op een Intel 8080-processor en had beperkte mogelijkheden, maar het inspireerde veel enthousiastelingen en software-ontwikkelaars. 

 5. De Apple I en II (late jaren 1970): Steve Jobs en Steve Wozniak introduceerden respectievelijk de Apple I (1976) en de Apple II (1977), de eerste succesvolle personal computers voor de massamarkt. De Apple II, met zijn kleurengrafische weergave en beschikbaarheid van software, was erg invloedrijk. 

 6. IBM PC (1981): IBM bracht in 1981 de IBM Personal Computer (PC) op de markt, die gebaseerd was op open architectuur en draaide op een Intel 8088-processor. Dit leidde tot de acceptatie van de term "PC" als een algemene term voor personal computers.

 7. Apple Macintosh (1984): In 1984 stelde Steve Jobs de eerste Macintosh personal computer voor. Het had een handvat, waardoor het ook een "portable computer", of draagbare computer, werd. 

 8. Microsoft en MS-DOS: Microsoft leverde het besturingssysteem MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) voor de IBM PC, wat een belangrijke factor was in het succes van de Pc-industrie. Dit legde de basis voor de toekomstige dominantie van Microsoft in de softwaremarkt.

 9. De opkomst van de GUI (jaren 1980-1990): De introductie van grafische gebruikersinterfaces (GUI's), zoals die te vinden waren in de Apple Macintosh en later in Microsoft Windows, maakte personal computers toegankelijker voor een breder publiek.

 10. Internetrevolutie (jaren 1990): De verspreiding van het "wereld wijde web" en de groei van internetgebruik stimuleerden de vraag naar personal computers. Bedrijven zoals Dell, HP, en Compaq speelden een grote rol in de productie van pc's voor thuisgebruik.

 11. Smartphones en tablets (jaren 2010): Hoewel pc's nog steeds relevant zijn, zijn smartphones en tablets sinds de jaren 2010 populairder geworden voor dagelijks gebruik. Deze apparaten hebben de manier waarop mensen toegang krijgen tot informatie en communiceren ingrijpend veranderd.

Bronvermelding

https://nl.wikipedia.org/wiki/Personal_computer

https://www.bricsys.com/blog/who-invented-computers