1950: Koffiemolen

Elektriciteit heeft de evolutie van koffiemolens drastisch verbeterd. Elektrische koffiemolens hebben handmatig malen vervangen door automatische, efficiënte processen. Ze bieden nauwkeurige maalinstellingen, vereisen minimale inspanning van de gebruiker en kunnen verschillende soorten bonen malen. Elektrische aandrijving maakt consistente en aanpasbare maalgroottes mogelijk, wat essentieel is voor hoogwaardige koffiebereiding. 

De koffiemolen in de expo is een bruikleen.


Evolutie van de koffiemolen

Onder invloed van de industriële revolutie van de 18de eeuw verfijnden Europese en Amerikaanse uitvinders de koffiemolen. Samen met de stijgende consumptie van koffie zorgde dat ervoor dat de koffiemolen zijn intrede deed in heel wat gezinnen.

Het begin van de koffieautomaat begon in 1907 met de koffiemolen. De eerste koffiemolens, gemaakt van speciaal staal, werden schootkoffiemolens genoemd omdat de koffiemolens werden geklemd tussen de knieën.

In de jaren 1910 kwamen naast schootkoffiemolens ook wandkoffiemolens op de markt. De wandkoffiemolen was een simpele koffiemachine. Het bestond uit een romp van aardewerk, een metalen maalhuis en een glazen opvangbakje dat bevestigd werd op een plankje aan de muur.

In 1959 maakte Jean Mantelet een elektrische koffiemolen die met 1,5 miljoen verkochte exemplaren tijdens het eerste jaar direct een enorm succes wordt.

De innovaties volgen elkaar op: deze handige, doeltreffende en toegankelijke producten worden onmiddellijk een groot succes in een maatschappij waar iedereen droomt van overvloed.

De koffiemolen in de expo is een bruikleen.


Bronvermelding

https://historiek.net/koffie-zoveel-meer-dan-een-bakje-troost/139170/

https://be.peugeot-saveurs.com/nl/inspiration/geschiedenis/

https://cagnet.be/item/B00001024