1940: Televisie

Philips TX400 

Dit toestel had een beeldbuis van 22 cm, een 4-kanalenkiezer, was 43 centimeter diep (nu kennen we alleen de flatscreens nog) en bijna niet te tillen. Het zwart-wit toestel werd bij het grote publiek liefkozend het "hondenhok" genoemd. Eeen eerder toestel uit het experimentele tv-tijdperk had vanwege zijn achter overhellende vorm de bijnaam "het hondje".

Elektriciteit heeft de evolutie van televisie diepgaand beïnvloed. Het is essentieel voor beeldweergave, ontvangst van signalen, bedieningselementen en kleurweergave. Elektriciteit heeft geleid tot hogere resoluties, digitalisering en de ontwikkeling van Smart TV's met internetconnectiviteit. Het heeft televisies getransformeerd tot geavanceerde home entertainment systemen met betere beeldkwaliteit en functionaliteit. Dit heeft televisies tot een integraal onderdeel van moderne mediaconsumptie gemaakt.

De televisie in de expo is een bruikleen van een verzamelaar.


Evolutie van de televisie

  1. Vroege concepten: Het idee van beelden op afstand overbrengen dateert al uit de 19e eeuw. Pioniers zoals uitvinder Paul Nipkow (1884) en natuurkundige Boris Rosing (1907) werkten aan mechanische systemen voor het scannen en verzenden van beelden.

  2. Iconoscoop en kinescoop: In de vroege 20e eeuw werden belangrijke technologische doorbraken gedaan, waaronder de uitvinding van de iconoscoop (1923) en de kinescoop (1929), die de basis legden voor elektronische televisie.

  3. Televisor en de eerste televisie-uitzendingen: Op 26 januari 1926 gaf de Britse uitvinder John Logie Baird voor het eerst een publieke demonstratie van zijn "televisor". Hij toverde er bewegende ‘live’ beelden mee op een scherm. De resolutie van dertig verticale lijnen was juist voldoende om een herkenbaar gezicht te reproduceren. De beperking weerhield een belangrijk elektrotechnisch bedrijf als de Radio Corporation of America (RCA) er niet van om zich op het nieuwe medium te storten. Philips volgde met grote aarzeling. In de jaren 1920 en 1930 begonnen de eerste experimentele televisie-uitzendingen plaats te vinden. 

  4. Zwarte en witte televisie: In de jaren 1930 en 1940 werd de technologie voor zwart-wittelevisie verder ontwikkeld en gecommercialiseerd. RCA's NTSC-systeem werd in 1941 gestandaardiseerd.

  5. Introductie van kleurentelevisie: Na de Tweede Wereldoorlog werd er gewerkt aan kleurentelevisie. In 1954 introduceerde RCA het NTSC-kleurensysteem, waardoor kleurentelevisie mogelijk werd.

  6. De opkomst van commerciële televisie: In de jaren 1950 werd commerciële televisie een belangrijk medium, wat leidde tot de groei van zenders, programma's en advertenties. Op 21 oktober 1951 ging de Nederlandse televisie van start. Doordat de uitzendtijd aanvankelijk een luttele drie uur per week bedroeg en de prijzen van televisieontvangers aan de hoge kant waren, liep de verkoop niet onmiddellijk storm.
     
  7. Afstandsbedieningen en verbeteringen: De jaren 1950 en 1960 brachten ook innovaties zoals afstandsbedieningen en de overgang naar transistortechnologie, wat televisies kleiner en betrouwbaarder maakte.

  8. Kabeltelevisie en satelliettelevisie: In de jaren 1950 en 1960 ontstonden kabeltelevisie- en satelliettelevisiesystemen, waardoor een groter aantal kanalen beschikbaar werd.

  9. Digitale televisie en HD: In de late 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw evolueerde televisie verder met de introductie van digitale televisie en high-definition (HD) beeldkwaliteit.

  10. Internet- en streamingdiensten: Recenter hebben internet- en streamingdiensten de manier waarop we televisie kijken ingrijpend veranderd. Platforms zoals Netflix, Amazon Prime, en Hulu bieden on-demand toegang tot programma's en films.

  11. Slimme televisies: Moderne televisies zijn vaak 'slim' en kunnen worden verbonden met internet om apps en content te streamen, wat de kijkervaring nog verder heeft getransformeerd.

Het medium blijft zich ontwikkelen, met de opkomst van 4K- en zelfs 8K-beeldkwaliteit, virtual reality en andere innovaties die de toekomst van televisie zullen vormgeven.


Bronvermelding

https://www.ambachtenmuseum.nl/nieuwsoverzicht/hondenhok-televisie-philips/

https://www.philips.nl/a-w/philips-museum/verhalen/Philips-viert-70-jaar-televisie.html