Starten met een eigen zaak

Zit ondernemen je in het bloed en kriebelt het om je eigen zaak te starten? Doen!

Vooraleer je een zaak start, dien je in eerste instantie een aantal formaliteiten in orde te brengen. Het lokaal bestuur maakt je graag wat wegwijs.

Ondernemingsplan

Begin met een goede voorbereiding: denk na over alle facetten van je concept en maak een ondernemingsplan op. 

Als zelfstandige beginnen

Indien je effectief als zelfstandige wilt beginnen, dien je zeker volgende stappen door te nemen.

  • Zichtrekening: bij een kredietinstelling naar keuze open je een zichtrekening die enkel gebruikt mag worden voor professionele doeleinden.

  • Kies een rechtsvorm of juridisch statuut: kies je voor een eenmanszaak of vennootschap? Om je bij deze keuze te helpen kan je steeds terecht bij een notaris, jurist, boekhouder,... Deze keuze is ook bepalend voor welke formaliteiten je in orde dient te maken. Zo dien je voor de oprichting van een vennootschap een oprichtingsakte te registreren via een notaris.

  • Ondernemingsnummer: te bekomen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor wend je je best tot een ondernemingsloket in je buurt. 

  • Sociaal verzekeringsfonds: je dient je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze. Als zelfstandige ben je verplicht dit te doen binnen 90 dagen na de start van de activiteiten. Een lijst van alle sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen kan je raadplegen op de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

    Wanneer je je aansluit bij het sociaal verzekeringsfonds dien je je ook aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze. Hiermee verzeker je je voor kleine en grote risico's.

  • Eventuele bijkomende vergunningen: in sommige sectoren heb je als ondernemer bijkomende vergunningen of erkenningen nodig om je zaak te kunnen exploiteren. Ga na welke vergunningen je nodig hebt om definitief met uw zaak van start te kunnen gaan.

Begeleiding

Verschillende instanties helpen je doorheen deze administratieve verplichtingen.

Alle informatie vind je terug op de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Ook de erkende ondernemersloketten, notarissen, boekhouders en juristen helpen je graag verder.

Tot slot kan je zeker ook terecht bij handelsorganisaties zoals Unizo en Comeos.

Extra tips