Zo hou je het hoofd koel op warme dagen

Gepubliceerd op maandag 18 juli 2022
Wat kijken we er ieder jaar naar uit: de zomer. Maar de zomers worden almaar warmer. Hittegolven en hoge temperaturen zijn niet zonder gevaar: elk jaar sterven er honderden mensen aan de gevolgen van de extreme warmte. Neem dus je voorzorgen.

Warme dagen, zorg dragen

Warme dagen zijn leuk voor velen, maar kunnen voor kwetsbare personen vaak hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga dan op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht innemen.

Alleenwonende ouderen en mensen met een slechte gezondheid zijn tijdens hittedagen extra kwetsbaar. Help ook jonge kinderen genoeg te drinken en laat ze nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor ‘maar’ twee minuten. Hetzelfde geldt voor je huisdier. Zelfs bij matig warm weer kan de temperatuur binnen in een wagen snel stijgen, ook al staat de auto in de schaduw.

Wees voorbereid

Hou de weersvoorspellingen in de gaten, zodat je op tijd voorzorgen kan nemen. Smeer vroegtijdig en voldoende zonnecrème. Zorg dat je altijd water bij hebt.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste indicaties zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Bij twijfel: bel je huisarts.

Reageer je of iemand anders abnormaal op warmte: door te braken of overvloedig te zweten, door kortademigheid of een hoge lichaamstemperatuur: contacteer meteen de spoeddienst. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Survivalgids

Ook jij kan de gevolgen van warme dagen mee beperken. De campagne ‘Warme dagen, zorg dragen’ helpt je op weg met flink wat tips. Op www.warmedagen.be staat info en advies over hoe je voor jezelf en anderen kan zorgen op erg warme dagen.

Tips

  • drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt;
  • zoek koele plekken op en vermijd de zon;
  • verplaats inspanningen naar een koeler moment;
  • draag lichte kledij en een hoofddeksel;
  • koel je lichaam af met een lauwe douche, of (voet)bad ...;
  • verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen;
  • hou de zon buiten.