Zo ga je veilig het nieuwe jaar in

Gepubliceerd op woensdag 18 december 2019
Het is zover: de komende week gaan we gezellig feesten. Genieten met iedereen die je dierbaar is, lekker eten, een glaasje drinken. Maar hoe zorg je dat alles veilig verloopt? Tips om van eindejaar een écht feest te maken.

Veilig de baan op

In de restaurants en horecazaken van Aalter krijg je tijdens de eindejaarsperiode opnieuw een gratis alcoholtester. De testers zijn een campagne van Drugpunt SMAK, politiezone Aalter en het gemeentebestuur. Met een tester kan je zelf testen of je al dan niet te veel gedronken hebt om nog plaats te nemen achter het stuur. Geen alcohol drinken als je nog met de wagen moet rijden blijft de meest veilige optie! Niet toevallig valt de Maak jezelf geen blaasjes wijs-actie samen met de jaarlijkse BOB-campagne (Altijd nul op!) en verhoogde alcoholcontroles. De politie controleert tijdens de BOB-campagne niet alleen op alcoholgebruik, maar ook op gsm-gebruik achter het stuur.

Veilig vuurwerk

Tijdens oudejaarsnacht - de nacht van dinsdag 31 december op woensdag 1 januari – mag er tussen 22.00 u en 1.00 u feestvuurwerk afgeschoten worden in Aalter. Hou rekening met de wind, let erop dat je geen dieren opschrikt en verwittig je buren. Koop enkel wettig en veilig vuurwerk, blijf nuchter en hou water en een brandblusapparaat binnen handbereik. Op de website van de FOD Economie vind je een brochure met tips om vuurwerk veilig te gebruiken. Op huisdierinfo.be vind je tips om jouw dieren doorheen de feestdagen te leiden.

Opgelet met fondue en gourmet

Niks gezelliger dan fondue en gourmet, al durven die wel eens voor ongevallen zorgen. Vermijd daarom brandbare materialen in de buurt van het toestel en zorg dat het toestel op een niet-brandbare ondergrond staat. Plaats jouw fondue- of gourmetset zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Zo kan niemand over de draad struikelen. Wees ook voorzichtig met kaarsen. Zet ze in een glazen houder die je altijd kan zien.

Meer van Zonder

De campagne ‘Meer van Zonder’ wil feest voor iedereen, ook voor wie geen alcohol drinkt. Daarom ondersteunt ‘Meer van Zonder’ organisatoren die, naast het alcoholische aanbod, een ruim alcoholvrij aanbod uitbouwen. Door het stimuleren en ondersteunen van een ruimer alcoholvrij aanbod, wil Drugpunt een positief signaal geven. Ook lekkere alcoholvrije dranken horen immers bij feest! Organisatoren en initiatiefnemers kunnen een beroep doen op Drugpunt voor ondersteuning. Wie tijdens de feestdagen graag wil inzetten op een ruimer alcoholvrij aanbod vindt inspiratie op de campagnewebsite www.meervanzonder.be.