Zie hem opnieuw stralen, Pierlala

Gepubliceerd op zaterdag 6 februari 2021
Pierlala lacht en straalt opnieuw: de drie houten panelen met zijn beeltenis, aan de kerk van Ursel, zijn vernieuwd.

Pierlala is dé legende van Ursel. Een gekke vlegel die een beetje lijkt op Tijl Uilenspiegel en al zijn problemen met een kwinkslag uit de weg gaat. Urselnaren kennen hem al honderden jaren, het verkeersvrije dorpsplein is zijn thuishaven. Van 1963 tot en met 2015 trok elk jaar ook een Pierlalastoet door Ursel en elk jaar kwam een periode uit Pierlala’s leven in beeld. De stoet gaat (voorlopig) niet meer uit, maar de Urselse Tijl blijft nadrukkelijk aanwezig in zijn dorp.

Vlijtige studente

Naast de kerk van Ursel prijken drie, metershoge panelen van Pierlala. Die kregen nu een opfrisbeurt in het gemeentelijke magazijn in Aalter. De 15-jarige studente Marit Torfs, die tijdens de lockdown haar schilderstalent verder ontwikkelde, wierp zich in het gemeentelijk magazijn op de panelen en leverde ze als nieuw af.

Ook Kamielken krijgt makeover

Naast Pierlala neemt het lokaal bestuur ook ‘Kamielken’ onder handen. Tegen de paasvakantie zou de speeltram terugkeren naar zijn vaste stek in het speeldorp Pierlala. Kamielken verwijst naar de tram, die vroeger van Gent naar Brugge en van Eeklo naar Tielt spoorde … door Ursel.