Winterconcert: Klaartje Van Veldhoven - Paul Komen

Het eerste winterconcert is alvast veelbelovend. De prachtige sopraan Klaartje van Veldhoven brengt samen met de Nederlandse pianist Paul Komen een programma rond Beethoven en Goethe. Zeker de moeite!

Het eerste winterconcert is alvast veelbelovend.

De prachtige sopraan Klaartje van Veldhoven brengt samen met de Nederlandse pianist Paul Komen een programma rond Beethoven en Goethe. Zeker de moeite!

“Nur wer die Sehnsucht kennt” - Een programma over Beethoven en Goethe
Klaartje van Veldhoven, sopraan
Paul Komen, piano

Ludwig van Beethoven (1770-1827), Nur wer die Sehnsucht kennt, WoO 134, nr. 1 en 2
Ludwig van Beethoven (1770-1827), An die ferne Geliebte, op. 98
Ludwig van Beethoven (1770-1827), Pianosonate nr. 31 in As, op. 110
Ludwig van Beethoven (1770-1827) Andante favori in F WoO57
Franz Schubert (1779-1828) Gesänge des Hafners aus ‘Wilhelm Meister’ D478
Franz Schubert (1779-1828) Mignon D.321 (‘Kennst du das Land’)
Franz Schubert (1779-1828) Uit 4 Gesänge aus ‘Wilhelm Meister’, D877, So lasst mich scheinen
Ludwig van Beethoven (1770-1827) Nur wer die Sehnsucht kennt, WoO nr 3 en 4


Klaartje wordt geprezen om haar heldere stem, haar voorliefde voor avontuur en haar eerlijke interpretaties.

Al vanaf jonge leeftijd is ze te horen op de buitenlandse zalen. Klaartje studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum in Basel en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nadat ze cum laude afstudeerde, werd ze uitgenodigd om zangleraar te worden aan het Koninklijk Conservatorium.

Gewijd aan zuiverheid, deze sopraan zou graag een paar eeuwen eerder geboren zijn: ze voelt aan als een vis in water met repertoire van de barok en klassieke periode en is niet alleen geïnspireerd door de geluiden, maar ook door de architectuur en kunst. van die tijd. Maar gelukkig is Klaartje geboren in 1981, houdt van het zingen van hedendaags repertoire en zoekt naar mogelijkheden om samen te werken met improviserende musici, zoals Bert van den Brink, Maarten Ornstein, Tony Overwater, Rembrandt Frerichs en Jörg Brinkmann, om haar horizon te verbreden.

Haar debuutalbum'Komm in mein Herzenshaus' met aria's voor sopraan door J.S. Bach, voor barokensemble en accordeon verscheen in 2013. Dit album werd zeer goed ontvangen door de Nederlandse pers.

In september 2014 is haar tweede cd 'Songs of Clarity' uitgekomen en gedistribueerd door Harmonia Mundi.

 

Paul studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Wijn, waar hij cum laude afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie bij Hans Leygraf in Hannover, in New York bij Gyorgy Sandor en in Bloomington bij Gyorgy Sebok. In 1989 maakte hij zijn debuut in de VS met recitals in Carnegie Hall in New York en in de National Gallery in Washington. Van Paul Komen verschenen cd’s met werken van onder meer Mompou, Skrjabin, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms en Chopin. Voor een van deze cd’s ontving hij in 1994 een Edison.

De afgelopen jaren heeft Paul Komen zich naast de moderne vleugel ook toegelegd op het spelen op historische instrumenten, hetgeen leidde tot talloze concerten op internationale festivals, zoals het Festival voor Oude Muziek in Utrecht, de Dresdner Musikfestspiele, Festspiele Sans Soucis in Potsdam, het Festival van Vlaanderen, Le Festival de Piano de La Roque d’Anthéron, Les Académies Musicales in Saintes en Musica Antigua in Barcelona. In het seizoen 2000-2001 speelde Komen de 32 sonates van Beethoven in een serie van zes concerten onder andere in het Concertgebouw in Amsterdam en in het Beethovenhaus in Bonn en maakte hij twee Europese tournees met het Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Frans Brüggen als solist in het eerste en derde pianoconcert van Beethoven. Ook speelde hij met het Orchestre des Champs Elysées o.l.v. Philippe Herreweghe. In het seizoen 2005-2006 heeft hij met het Orkest van de 18e eeuw opgetreden, ditmaal met pianoconcerten van Mozart.

Naast zijn solo optredens geeft Paul Komen veel kamermuziekconcerten en vormt hij een pianoduo met de Georgische pianiste Nata Tsvereli. Paul Komen is verbonden als hoofdvakdocent piano en docent kamermuziek aan het Prins Claus Conservatorium en is artistiek leider van het Peter de Grote Festival.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 15,00

Waar

Kasteel van Poeke

Reservatie

Filter op categorie