Wij gaan zwerfvuil te lijf. Jij toch ook?

Gepubliceerd op zondag 15 januari 2023
De strijd tegen zwerfvuil is en blijft een heuse opdracht. Maar je kan meestrijden en helpen onze mooie gemeente proper te houden.

Zwerfvuil ontstaat door het achteloos achterlaten van afval: een drankblikje, lege fles, snoeppapiertje, sigarettenpeuk ... Vuil hoort thuis in de publieke vuilnisbakken, maar – nog beter zelfs – je kan het ook gewoon mee naar huis nemen. Zwerfafval zorgt immers voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en kost veel geld om op te ruimen. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het vervuilt de bodem en dieren kunnen het opeten of raken er verstrikt in.

Zwerfvuil laat sporen na

Zwerfvuil vergaat trager dan je denkt. En in sommige gevallen zelfs nooit! Op lange termijn hebben zwerfvuil en sluikstort dan ook een negatieve impact op onze omgeving ...

  • Bananenschil: 1 jaar
  • Sigarettenpeuk: 2 tot 15 jaar
  • Kauwgom: 20 tot 25 jaar
  • Blikje: 50 jaar
  • Plastic: oneindig

Beperk zelf jouw afval: neem jouw eigen boodschappentas mee, gebruik een hervulbaar waterflesje en neem jouw eigen afsluitbare beker mee voor koffie of thee.

Bermmeesters

In Aalter helpen bermmeesters mee de omgeving proper te houden. Steun en waardeer hen hierin en let erop om geen vuil achter te laten. Of doe mee met hen. Meer info vind je op www.aalter.be/bermmeesters.