Werken station Aalter-centrum: aanpassingswerken op perrons 3 en 4 van start

Gepubliceerd op maandag 2 maart 2020
De werken in het station Aalter-centrum gaan vanaf zaterdag 21 maart 2020 een nieuwe fase in. Ook perrons 3 en 4, aan de kant van de Spoorweglaan, komen nu aan de beurt. Infrabel, NMBS en het lokaal bestuur geven op donderdag 5 maart 2020 een infovergadering.

Infrabel maakt volop werk van de verdubbeling van het aantal sporen tussen Gent en Brugge. Ook de stations in Bellem, Sint-Maria-Aalter en Aalter-centrum worden aangepakt. Reizigerscomfort en toegankelijkheid staan daarbij centraal. In Aalter-centrum schakelen de werken in de tweede helft van maart een versnelling hoger.

Wat is er al gebeurd?

Na de voorbereidingen in het voorjaar van 2019 startte vorige zomer de herinrichting van perrons 1 en 2 (aan de kant van het Stationsplein). Die werken zijn intussen al een heel eind opgeschoten. Ook de aanleg van een toegangshelling naar de onderdoorgang, is volop bezig.

Van zaterdag 21 maart 2020 tot vrijdag 14 augustus 2020: verkorte perrons 3 en 4

De aannemer werkt verder op perrons 1 en 2 én start ook op perrons 3 en 4. Dat zijn de perrons aan de kant van de Spoorweglaan. De helft van het perron wordt ingenomen door de werf. Treingebruikers moeten op- en afstappen op een verkort perron.

Van zaterdag 16 mei 2020 tot maandag 14 september 2020: achterzijde station afgesloten

Om een pompput te kunnen vervangen en de veiligheid van de reizigers te garanderen, gaat de reizigerstunnel tijdelijk dicht. Het station is enkel nog bereikbaar via het Stationsplein.

Reizigers die vanuit Aalter-centrum komen, kunnen via de onderdoorgang aan de Loskaaistraat, 250 meter verderop, onder de sporen en zo via de Brugstraat en het Stationsplein de perrons bereiken.

Om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te verzekeren, legt het lokaal bestuur tijdelijk een fietsstraat aan tussen de voetgangerstunnel in de Brugstraat en het Stationsplein. In een fietsstraat geldt een snelheidslimiet van 30 km per uur, moeten auto’s achter fietsers blijven rijden en is inhalen verboden.

Spoorverkeer ’s nachts onderbroken

Het treinverkeer op de spoorlijn Gent-Brugge zal onderbroken zijn in de weekends van 21 en 22 maart, 25 en 26 april en 16 en 17 mei. Er komt een vervangende buslijn. Meer info over de aangepaste dienstregeling vind je op www.belgiantrain.be.

13 juni 2020: eerste perrons zijn klaar

De verhoogde perrons 1 en 2 zijn volledig klaar, zodat je voortaan comfortabel de trein op en af kan. Via de nieuwe toegangshellingen zijn de sporen perfect bereikbaar voor personen met een beperkte mobiliteit, bagage of kinderwagens.

Nieuw stationsgebouw

In de zomer van 2021 moeten alle werken voor de perronvernieuwing klaar zijn. NMBS bouwt daarna nog een nieuw onthaal- en parkeergebouw. Het lokaal bestuur steekt dan de volledige stationsomgeving in een nieuw jasje.

Infovergadering

Op donderdag 5 maart 2020 om 19.00 u in het auditorium van het gemeentehuis Aalter-centrum (Europalaan 22).

Meer info bij de klantendienst van NMBS via tel. 02 528 28 28 of www.nmbs.be of bij Infrabel via www.infrabel.be of contact@infrabel.be.