Werken aan de sporen en stationsomgeving: nieuw spoor en minder geluid

Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2023
Vanaf maandag 28 augustus 2023 gaan de werken aan het station van Aalter-centrum van start. Er zijn nog enkele herstellingswerken nodig aan de perrons en er wordt een nieuw spoor aangelegd. Daarnaast voert Infrabel ook werken uit aan de sporen, de wissels en de bovenleiding.

De werken aan het spoornet worden uitgevoerd in het kader van de uitbreiding van de spoorlijn tussen Gent en Brugge van twee naar vier sporen. De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken voor het reizigersverkeer vanuit het binnenland en komt ook het goederenverkeer ten goede.

Aanleg nieuw spoor

Voor de aanleg van het nieuwe spoor (genaamd B L50D) en een nieuwe ballastlaag (steenslag onder de sporen) zal uitwijkspoor 1, ook gekend als spoor B, vanaf zaterdag 2 september 2023 tijdelijk buiten dienst gesteld worden. Volgens de vooropgestelde planning wordt het spoor tussen Brugge en Bellem op maandag 12 februari 2024 opnieuw in dienst genomen. Vanaf dat moment zullen de grootste werken langs de noordkant tussen Beernem en het station van Bellem afgerond zijn en kan ook het grootste deel van de fiets-o-strade in gebruik genomen worden. Aansluitend op deze werken volgt de verdere aanleg van spoor B richting Landegem.

Herstellingswerken en geluidsmilderende maatregelen

De klinkers op perron 1 en 2 worden heraangelegd om een veilig oppervlak te garanderen. Om de werken vlot te laten verlopen, wordt het perron daarom tijdelijk ingekort. Gelijktijdig worden aan de noordkant van het station van Aalter-centrum geluidsmilderende maatregelen ingevoerd. Die maatregelen zullen ervoor zorgen dat de omwonenden minder geluidsoverlast ervaren en dat de reiservaring voor treinreizigers aangenamer wordt. Naast de herstellingswerken en geluidsmilderende maatregelen, worden nog een reeks andere cruciale verbeteringen aan de sporen, wissels en bovenleiding uitgevoerd.

Impact van de werken

  • Door het gebruik van machines en spoorkranen kunnen de werken geluidshinder met zich meebrengen.
  • Perron 1 is niet toegankelijk voor reizigers vanaf zaterdag 2 september 2023 tot maandag 12 februari 2024.
  • Perron 2: de kant richting Brugge is niet toegankelijk vanaf maandag 4 september om 6.30 u tot woensdag 20 september 2023 om 17.00 u.
  • Perron 2: de kant richting Gent is niet toegankelijk vanaf donderdag 21 september om 6.30 u tot vrijdag 6 oktober 2023 om 17.00 u.
  • De stationsparking en de rijweg Baarzelestraat zijn gedeeltelijk afgesloten van maandag 4 september tot vrijdag 10 november 2023.

Tijdens werkweekends en -nachten is het treinverkeer onderbroken. Meer info over de werken vind je op infrabel.be/nl/aalter-derde-en-vierde-spoor-en-stationsomgeving. De aangepaste dienstregeling is te vinden via de reisplanner van de NMBS, op www.belgiantrain.be/nl/news/works-brugge-gent of in de NMBS-app.