Welkom in ArtA'A

Gepubliceerd op maandag 12 oktober 2020
Bijzondere belevingsbibliotheek, kloppend hart van kennis, kunst en cultuur. De topinfrastructuur aan het station in Aalter-centrum weerspiegelt de ambitie van het lokaal bestuur om volop in te zetten op kunstonderwijs.

Zwevende muzieklokalen

De muzikanten van de Academie komen terecht in 25 moderne lokalen, uitgerust met de nieuwste technieken op vlak van elektronica en akoestiek. Elke ruimte is opgebouwd als zwevende box-in-box, waardoor vervelende bijgeluiden vermeden worden. De klankkleur van ieder afzonderlijk instrument komt op die manier volledig tot zijn recht.

Woordstudio's, dansparadijs, grote ateliers

Woordkunstenaars krijgen twee studio’s met verlichting, coulissen en decorstukken. De dansers beschikken over twee grote zalen met topkwaliteit vloeren, barres en kleedkamers. De beeldende kunsten kunnen dan weer aan de slag in drie grote ateliers, met ideale lichtinval, tentoonstellingsruimte en alle materialen om ongestoord te kunnen werken.

Het Theater

Het Theater, een fantastische, high-end zaal voor 130 personen, wordt het kloppende hart: daar genieten gasten van muziek, woord en dans, lezingen en film en laten de leerlingen van de Academie het beste van zichzelf horen en zien. De achterwand is een reuzenscherm, alle optredens kunnen rechtstreeks gestreamd worden en de vloer kan aangepast worden voor dansoptredens.

Bibliotheek: beleving boven

ArtA’A wordt ook meer dan alleen maar een verzameling van 50.000 boeken. Door de zeer uitgebreide openingsuren (van 30 naar 64 uren per week), de riante accommodatie én de uitstekende ligging wordt de bib een belevenisbibliotheek: de bib als derde werkplek, studeerplek of tweede huiskamer. Of met actie voor het jonge publiek, op de glijbaan die de gelijkvloerse verdieping rechtstreeks verbindt met de jeugdafdeling op -1 of in de gamehoek.

Op -2 ontdek je de leeszaal en het Documentatiecentrum, dat ook de goed gestoffeerde collecties muziek, beeldende kunst en geschiedenis bevat. Naast beleving staan ‘smart’ toepassingen en comfort centraal: een slimme inleverbus die geleende werken inneemt en onmiddellijk wegschrijft van jouw kaart, een slimme inleverkast en de ‘fastlane’: een primeur voor Vlaanderen, waarbij je werken kunt ontlenen via een app op jouw smartphone.

Toeristische uitvalsbasis

ArtA’A is ook de uitvalsbasis om Aalter te ontdekken in al zijn facetten. Het dynamische infopunt Toerisme zet je alvast op weg.

En nu ontdekken maar...

Doordat er geen duidelijke afscheiding is tussen de Academie en de bibliotheek nodigt het gebouw uit tot ontdekking. Alle leslokalen hebben inkijk en het hele gebouw beschikt over tentoonstellingsmogelijkheid, zodat de toevallige passant kan zien wat voor moois er allemaal ontluikt.

Wist je dat...

  • ArtA’A een bijna-energieneutraal gebouw is? Via een warmtepomp wordt het volledig gebouw ’s winters verwarmd en ’s zomers gekoeld. Op het dak liggen 150 zonnepanelen die de volledige energiebehoefte van het gebouw inlossen.

  • ArtA’A over ruime openingsuren beschikt? De Aalternaar kan er zesdagen op zeven terecht: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 u tot 21.00 u (tijdens de schoolvakanties tot 19.00 u) en op zaterdag van 9.00 u tot 13.00 u.

  • alle trapleuningen uit messing (geelkoper) zijn gemaakt? Deze verwijzen naar de koperblazers en zijn bovendien antibacterieel.

  • de patio- en spiraaltrap liefst 18 ton staal bevatten? Dat is gelijk aan het gewicht van … 3 olifanten.

  • de belevingsbibliotheek zoveel meer is dan alleen maar een collectie van 50.000 boeken?