Wat doe jij om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan?

Gepubliceerd op maandag 28 december 2020
2020 was hét jaar waarin wandelen en fietsen voor iederéén aantrekkelijk werd. We genieten er in deze uitzonderlijke tijden dubbel zoveel van.

Maar als het nette openbaar domein en de mooie natuur in onze gemeente bedolven geraken onder zwerfvuil en sluikstort, worden de zen-wandelingen een stuk minder ontspannend.

Laat je afval niet zomaar achter en maak van je mondmasker geen grondmasker: zo blijft het voor iedereen aangenaam en veilig. Overtreders riskeren bovendien een boete. Wil je meer doen? Ga actief op zoek naar zwerfvuil tijdens je wandeling of geocachingtocht. Of word bermmeester! Je zegt? Bermmeester?

Meer bermmeesters, minder afval!

Bermmeesters trekken op vrijwillige basis de baan op om - willekeurig en volgens eigen keuze - een plein, stuk natuurgebied, straat of een deel ervan, te verlossen van zwerfvuil. Ernstige gevallen van sluikstorten melden ze aan de gemeentelijke diensten, die dan snel kunnen ingrijpen. Er zijn ondertussen al zo’n 164 volwassenen en 61 jongeren actief als bermmeester in Aalter.

Gewapend met het nodige materiaal

Als bermmeester krijg je gratis materiaal zoals zwerfvuilzakken met bijhorende stickers, PMD-zakken, een afvalgrijper, handschoenen en een fluohesje. Het bestuur zorgt er ook voor dat je met een vrijwilligersverzekering én een gerust gemoed de baan op kan. Maak jouw interesse kenbaar via www.aalter. be/bermmeesters, milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.