Wapenschild en vlag voor allen

Gepubliceerd op zondag 10 mei 2020
Het wapenschild van de heren van het Land van de Woestijne wordt het wapenschild voor de nieuwe gemeente Aalter. Een wapenschild voor allen, want het Land van Woestijne strekte zich uit over het vroegere Aalter én Knesselare en verbindt de dorpen al sinds de middeleeuwen.

In de huidige gemeentelijke communicatie herken je het moderne gemeentelijke logo en dito huisstijl. Maar in de 19de en 20ste eeuw gebruikten besturen hun eigen wapenschild om hun documenten een officieel karakter te geven. Dit was alvast zo voor Aalter, Poeke, Knesselare en Ursel. Het wapenschild van Bellem werd nooit officieel gemaakt.

In 1977, tijdens de golf van gemeentefusies, ging het bestuur van het toenmalige ‘nieuwe Aalter’ meteen aan de slag om een nieuw wapenschild op te maken. Het kruis in het wapenschild verwijst naar de heerlijkheid van het Land van Woestijne: de oudst bekende en meest invloedrijke heren van het grondgebied en bovenaan prijkt de Belgische Leeuw.

In maart 1968 al, stelden lokale historici ook in prefusiegemeente Knesselare het gebruik van het wapenschild van de heren van Woestijne voor als nieuw gemeentewapen. Daar had de toenmalige Heraldische Raad echter geen oren naar en het voorstel werd verworpen.

Het gemeentebestuur houdt nu het wapenschild dat refereert naar de heren van het Land van Woestijne aan als wapenschild voor de nieuwe gemeente Aalter: een ankerkruis van zilver en een schildhoofd van goud met ‘een gaande leeuw van sabel’. Een wapenschild vormt de eigenheid van een dorp en verwijst naar de meest invloedrijke adellijke families van toen. Het bestuur wil geen samenraapsel maken van de wapens en kiest voor één wapenschild dat alle dorpen verbindt: het wapenschild van Aalter, op basis van het Land van Woestijne, omdat die heerlijkheid invloed had in alle huidige Aalterse dorpen. De Vlaamse Heraldische Raad bekrachtigde dit voorstel met een positief advies, zonder opmerkingen.

Meer informatie: aalter.be/wapenschilden-en-vlag.