Vrekkemkapel (Ursel)

Vrekkemstraat, Ursel

Deze kapel staat ingeplant in de voortuin van twee vroegere boerenarbeidershuisjes in de Vrekkemstraat. Het is een barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, met één travee onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk uit de 17de eeuw maar over het ontstaan is niets gekend. De binnenkant werd afgewerkt met bepleisterd gedrukt gewelf met trekstang, een houten barok altaarstuk, een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in plaaster met een engelenhoofdje en een beschilderde neogotische altaartafel met heiligenbeelden onder een stolp.

Aan deze kapel is ook een mooie lokale geschiedenis verbonden. Enkele buurtbewoners maakten zich in 2012 ernstige zorgen om de verloederde toestand van de kapel. Op verschillende plaatsen waren het dak en de muren beschadigd. Hier en daar begon het af te brokkelen. Er werd aangeklopt bij het gemeentebestuur, maar omdat het bestuur zelf geen eigenaar was én de eigenaar ook na een lange zoektocht niet kon worden gevonden, kon het bestuur niet veel meer doen dan slechts enkele veiligheidsmaatregelen te nemen door het plaatsen van een afsluiting en het gedeeltelijk inpakken van het kapelletje om verdere instorting te voorkomen.

Enkele buurtbewoners staken de koppen bijeen en daaruit vloeide de oprichting van een buurtcomité dat zelf fondsen inzamelde om het kapelletje terug in haar oorspronkelijke staat te herstellen én open te stellen voor voorbijgangers.

Voor de eigenlijke restauratie werd onderzoek gedaan naar hoe de kapel er vroeger uitzag en aan de hand van deze resultaten en beelden werd beetje bij beetje de kapel in haar eerdere glorie hersteld. De restauratie duurde van 2013 tot 2015 met als orgelpunt de feestelijke inhuldiging en herinwijding in het najaar van 2015.

Het kapelletje wordt dagelijks opengesteld voor voorbijgangers die er graag even willen vertoeven en het buurtcomité zorgt er nog steeds enthousiast voor dat iedereen kan genieten van de kapel in haar herstelde glorie.

Meer informatie op Inventaris onroerend erfgoed.