Vraag jouw voorlopig rijbewijs online aan

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023
Vanaf nu is het mogelijk om online jouw voorlopig rijbewijs (model 18) aan te vragen. Je hoeft dus niet langer naar het gemeentehuis te gaan om jouw aanvraag in te dienen, wél nog om jouw voorlopig rijbewijs in ontvangst te nemen.

Op dit moment is het online aanvragen van een voorlopig rijbewijs enkel geldig voor het ‘model 18’, een voorlopig rijbewijs voor +18-jarigen dat 18 maanden geldig is. In de toekomst volgen ook andere (voorlopige) rijbewijzen.

Hoe aanvragen?

Je kan jouw voorlopig rijbewijs online aanvragen via de applicatie BelDrive. Daarvoor heb je onderstaande zaken nodig:

  • Een verbinding via eID of itsme;
  • Attest geslaagd voor het theorie-examen categorie B met de resultaten van de leestest, afgegeven door het examencentrum;
  • Bekwaamheidsattest (20 uur) afgegeven door een rijschool.

Neem een foto of scan de documenten voordat je de applicatie start. Meld je aan in de applicatie en volg dan de instructies. Je wordt verwittigd zodra jouw voorlopig rijbewijs klaarligt. Vanaf dan kan je het afhalen in het gemeentehuis. De prijs van een voorlopig rijbewijs is 26 euro en dient betaald te worden bij de afhaling. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk jouw rijbewijs in het gemeentehuis zelf aan te vragen. In dat geval betaal je 26 euro op het moment van jouw aanvraag.