Voor een tuin in topconditie? Haal je gratis compost!

Gepubliceerd op donderdag 23 januari 2020
Je tuin in topconditie brengen? Maak gebruik van de hoogkwalitatieve compost die elke Aalternaar gratis kan ophalen in het composteringspark in de Durmelaan. Thuiscomposteren kan natuurlijk ook.

Composteringspark

Aalter beschikt al sinds eind jaren ’80 over een eigen composteringsinstallatie in de Durmelaan, die groenafval uit de Aalterse tuinen omzet naar compost. Daarmee is onze gemeente uniek én pionier in Vlaanderen.

Alle inwoners kunnen op het park gratis hun groenafval deponeren. Met groenafval wordt vers tuinafval bedoeld. Een groencomposteringsinstallatie verwerkt groenafval tot direct bruikbare compost. Dit gebeurt volgens een aangepast proces voor composteren in open lucht, op een verharde ondergrond. Het terrein aan de Durmelaan is in de winterperiode 4 dagen per week open en van zondag 15 maart tot donderdag 15 oktober 2020 zelfs 6 dagen op 7 geopend.

Wat is géén groenafval?

Het groenafval ingezameld op het recyclagepark Prinsengoeddreef en op het beperkte inzamelpunt in Ursel wordt afgevoerd naar Eeklo om er gecomposteerd te worden door IVM. IVM factureert de kosten hiervoor aan het gemeentebestuur. Ook de composteringsinstallatie van IVM kan geen aarde, stenen, graszoden, groenten, fruit, etensresten, stal- en volièrestrooisel, mest, houtzaagsel of (composteerbare) zakken verwerken omdat dit puur biologisch verloopt.

(Gratis) compost als bodemverbeteraar

Tuinieren put de bodem uit. Je haalt grasmaaisel weg, oogst fruit en groenten en telkens haal je voedingsstoffen uit de bodem. Om uitputting te voorkomen, biedt compost de ideale oplossing als bodemverbeteraar. Compost die elke Aalternaar op het composteringspark kan afhalen. De compost, die het Vlaco-keurlabel draagt (Vlaco = Vlaamse compostorganisatie), is gratis; zolang de voorraad strekt.

De compost van het park kun je best vergelijken met donkerbruine bosgrond, die bestaat uit afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten. Vandaar de warme oproep: breng eens een bezoek aan het (unieke) groencomposteringspark én profiteer van je bezoek om – het hele jaar door – hoogkwalitatieve compost mee naar huis te nemen.

Thuiscomposteren

Voor wie het liever zelf eens probeert, biedt het gemeentebestuur compostmateriaal aan om thuis zélf aan de slag te gaan met je tuinafval. Meer info via www.aalter.be/compost, milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.