Voetbalsite in Bellem wordt multifunctioneel sport- en speelpark

Gepubliceerd op maandag 30 januari 2023
Het sportpark Bellem langs de Bellemdorpweg wordt in een nieuw jasje gestoken. Het lokaal bestuur kiest ervoor om de huidige accommodatie om te bouwen tot een multifunctioneel sport- en speelpark. Het project kost 4,5 miljoen euro.

Met zijn drie voetbalvelden ligt de nadruk van het huidige sportpark in Bellem op voetbal. Daarnaast zijn de lokalen van de jeugdbewegingen in de Goedingenstraat sterk verouderd. Het nieuwe multifunctionele sport- en speelpark zal inspelen op de noden van de voetbalclub SK Bellem en Chiro Kierewiet. Zo worden sport en spel samengebracht.

Nieuw en duurzaam gebouw

De huidige bebouwing van het sportpark maakt plaats voor een nieuw, duurzaam en energiezuinig gebouw dat ingedeeld kan worden in drie aaneengeschakelde volumes met elk hun eigen functie. Het ontwerp kwam tot stand in nauw overleg met de betrokken verenigingen.

Het gebouw van 836 m2 zal duurzaam beheerd worden. Speciale technieken houden het verbruik van water en energie zo beperkt mogelijk. Bovendien wordt er maximaal ingezet op multifunctionaliteit en gedeeld gebruik door de gebruikers van de site.

Sport en voetbal

Aan de linkerkant van het gebouw worden kleedkamers en bergruimtes voorzien (260 m2). De huidige voetbalvelden worden omgebouwd tot een multifunctioneel park. Naast een vernieuwd synthetisch voetbalveld van 106 op 69 meter komt er ook een duiveltjesveld, een Finse piste en een veld waar met 3 tegen 3 gebasket kan worden. Het bestaande speelterrein blijft behouden.

Jeugdlokalen

Aan de rechterkant van het gebouw krijgt de jeugd lokalen die stimuleren tot spelen en ravotten (183 m2). De twee grootste ruimtes, gescheiden door een vouwwand, kunnen omgebouwd worden tot één groot speellokaal (80 m2). De twee kleinste lokalen geven uit op een overdekte luifel (90 m2), zodat de kinderen en jongeren ook bij felle zon of slecht weer buiten kunnen spelen.

Sport- en speelroute

Een sport- en speellint vormt de ruggengraat van het nieuwe park. Die route loopt doorheen heel het park en begeleidt bezoekers vanaf de inkom tot helemaal achteraan de site. Elke aftakking brengt de bezoeker naar een andere zone, zoals de Finse piste, de speelweide, de voetbalvelden …

Groen

De huidige beplanting wordt vervangen door een natuurlijker en groener geheel met heuvels, struwelen (struikgewas) en wadi’s (water afvoer drainage infiltratie; een lager gelegen stuk dat water kan vasthouden en infiltreren). Een speelweide en speelgroen bieden een aangename en natuurlijke omgeving voor kinderen. Met waterdoorlaatbare en natuurlijke materialen wordt ook de bestaande parking in het groen gestoken.

Polyvalente ruimte

Het centrale deel van het gebouw doet dienst als toegangs- en onthaalruimte (200 m2), die polyvalent wordt ingevuld voor zowel de voetbalclub als de jeugdvereniging. Naast de polyvalente ruimte komt er ook een keuken en afsluitbare toog.

Toegankelijkheid

Zowel de inkom- en toegangspaden rondom het gebouw als het gebouw zelf zijn toegankelijk voor alle gebruikers. Ook de jeugdaccommodaties en het sportgedeelte met kleedkamers zijn rolstoelvriendelijk.

Timing en planning

De bouwaanvraag werd al ingediend, het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt sinds woensdag 18 januari of er geen waardevolle historische sporen en restanten in de bodem aanwezig zijn. Zodra het terrein vrijgegeven wordt, kunnen de werken deze zomer beginnen. De oplevering van het kunstgrasveld is gepland voor september 2023, de oplevering van het gebouw zelf volgt een jaar later.

Tijdens de werken kan de bestaande infrastructuur gebruikt blijven worden. Als het nodig is, kan de voetbalvereniging uitwijken naar Aalter-centrum. Zodra de nieuwe site in gebruik is, wordt de huidige jeugdsite in de Goedingenstraat verkocht.