Vlamingen die meer willen bewegen tijdens coronacrisis, kunnen voordelig een coach inschakelen

Gepubliceerd op donderdag 16 april 2020
Vlamingen die tijdens de coronacrisis fysiek en mentaal sterk willen blijven maar niet goed weten hoe dit vol te houden, kunnen gerust zijn. Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica zorgen ervoor dat laagdrempelige coaching via het project Bewegen Op Verwijzing kan doorgaan.

Hiervoor wordt ingezet op videobellen, en is tijdelijk geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Wel blijft de afstemming tussen arts en coach behouden.

Persoonlijke coaching vanop afstand

Normaal kunnen Vlamingen alleen terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach via een verwijzing van de huisarts. Maar gezien huisartsen zich in volle coronacrisis focussen op urgente zaken, zet Gezond Leven in samenspraak met Domus Medica en het Agentschap Zorg en Gezondheid die verwijsbrief tijdelijk on hold.

Een Bewegen Op Verwijzing-coach zoekt samen met de deelnemer naar simpele manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven. De coach stelt daarvoor samen met zijn deelnemer telefonisch een beweegplan op maat op en blijft hem of haar motiveren van op de zijlijn.

Bewegen Op Verwijzing werkt op fysiek én mentaal vlak

Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, ondersteund door de Vlaamse Logo’s en tal van lokale organisaties. Sinds de opstart in 2017 bracht het al meer dan 4.900 Vlamingen tot een actiever leven en er zijn vandaag 115 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief, verspreid over heel Vlaanderen.

Aan de slag

Vlamingen die meer willen bewegen, kunnen via bewegenopverwijzing.be contact opnemen met een Bewegen Op Verwijzing-coach in hun buurt, via mail of telefoon. De coach bekijkt telefonisch met de deelnemer of er geen gezondheidsrisico bestaat om te starten, en toetst dit af met de huisarts. Daarop volgt een telefonisch intakegesprek. De coaching zelf gebeurt louter via de telefoon of beeldbellen, net zoals andere dienstverleners dat vandaag noodgedwongen doen, zoals tabakologen.

En wie zich zorgen maakt over het kostenplaatje: de coaching wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. Wie dus meer wil bewegen en (vanop afstand) een duwtje in de rug kan gebruiken: ‘t is het moment.

Zoek een coach in je buurt via www.bewegenopverwijzing.be of www.gezondleven.be

Meer info over Bewegen op Verwijzing in Aalter.