Vlaanderens Mooiste doorkruist drie jaar Aalter

Gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2022
Aalter wordt Partnerstad van de Ronde van Vlaanderen voor drie jaar. Het lokaal bestuur en organisator Flanders Classics sloten daarover een samenwerkingsovereenkomst en gaan in 2023, 2025 en 2027 als tandem naar Vlaanderens mooiste.

Aalter is een op-en-top wielergemeente, en dat wordt nu nog eens extra in de verf gezet. Het lokaal bestuur en Flanders Classics kwamen overeen dat de Ronde, als de koers in Brugge start, door Aalter zal rijden. De datum voor 2023 ligt intussen al vast: de Rondekaravaan, met de absolute wereldtop in het wielrennen, passeert op zondag 2 april.

Parcours na de zomer bekend

Meerdere deelkernen van onze gemeente zullen deel uitmaken van het evenement. Na de zomervakantie maakt Flanders Classics het definitieve parcours bekend.

Wielertoeristen

De dag voor de Ronde, op zaterdag 1 april 2023, doet ook het wielerevent ‘Ronde van Vlaanderen Cyclo’ onze gemeente aan. Ieder jaar rijden 16.000 wielertoeristen (de dag voor de profs) hun Ronde. Ook in Aalter zullen duizenden deelnemers onze gemeente doorkruisen.

Aalterse Rondewinnaar

Tijdens de passage van de Ronde zal Lotenhullenaar Marcel Buysse ook de verdiende aandacht krijgen. Hij won in 1914 de tweede editie van de Ronde van Vlaanderen, nadat hij in 1913 al zes ritten in de Tour de France op zijn naam had geschreven.

Na zijn glansprestaties maakte Buysse destijds een triomftocht met de auto doorheen de streek. Zijn terugkeer in Lotenhulle zorgde voor een zelden geziene vreugde. Het is de bedoeling om dat in 2023, 2025 en 2027 nog eens over te doen en van de passage van de Ronde van Vlaanderen één groot feest te maken.