Vlaanderen maakt geld vrij voor plannen noodwoning Rijsestraat

Gepubliceerd op maandag 28 december 2020
OCMW Aalter krijgt een subsidie van 160.554,74 euro van de Vlaamse overheid voor de bouw van een noodwoning in de Rijsestraat. De werken kaderen in het nieuwbouwproject waarbij ruimte gecreëerd wordt voor een sociale kruidenier, een lokaal opvanginitiatief (LOI) voor asielzoekers én de noodwoning.

Het voorziene bedrag dekt 50% van de geraamde kosten, het lokaal bestuur legt de rest bij.

Nieuwbouwproject

In 2017 kocht het lokaal bestuur het pand, waar reeds enkele jaren vluchtelingen opgevangen werden, voor iets meer dan 400.000 euro. Het oude gebouw wordt met de grond gelijkgemaakt en in de plaats komt een uniek project. Samen met vzw De Toevlucht start het bestuur er een sociale kruidenier waar kansarmen terechtkunnen voor gezonde voedingswaren aan extreem lage prijzen. Daarnaast zal het vernieuwde LOI plaats bieden aan 4 asielzoekers.

Vlaanderen steunt plannen vernieuwend project

De noodwoning die er komt, wordt modulair opgebouwd. Het gebouw kan, afhankelijk van de behoefte, gebruikt worden als 1 grote eengezinswoning of als 2 kleinere appartementen. Het feit dat er op dezelfde locatie een LOI en een sociale kruidenier zullen komen, noemt de Vlaamse overheid ‘vernieuwend en een meerwaarde voor het project’, wat ze beloont met de aangekondigde subsidie.