Verwarmingspremie van 100 euro niet ontvangen?

Gepubliceerd op vrijdag 30 september 2022
Als gevolg van de stijging van de energieprijzen heeft de regering beslist een federale verwarmingspremie van 100 euro toe te kennen aan elk gezin. Als je die nog niet ontvangen hebt, dan kan je die aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Economie.

Elk gezin dat op 31 maart een lopend elektriciteitscontract had voor zijn woonplaats, heeft recht op de éénmalige federale verwarmingspremie van 100 euro. Dit kan enkel voor huishoudelijk gebruik. Contracten voor commerciële of professionele activiteiten komen niet in aanmerking.

Wat moet je doen?

  • Controleer jouw elektriciteitsfacturen: ben je niet zeker of jou de federale premie van 100 euro ontvangen hebt? Controleer dan jouw elektriciteitsfacturen (tussen 15 april en 31 juli). De premie wordt meestal meteen van jouw voorschotfactuur afgetrokken. Op de factuur of overschrijving worden verplicht de woorden 'federale verwarmingspremie' vermeld. Opgelet: het is de elektriciteitsleverancier die je had op 31 maart 2022 die jou de premie toekent.

  • Ga na of u recht hebt op de verwarmingspremie: vond je niets terug in jouw facturen of kreeg je geen creditnota, dan kan je nakijken of je wel recht hebt op de verwarmingspremie. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op de verwarmingspremie als het om een contract gaat voor jouw tweede verblijf, als je in een woongelegenheid verblijft waar de inwoners verblijfskosten betalen of waarvoor werkingstoelagen worden toegekend of als het om een contract voor professionele of commerciële activiteiten gaat. Dat kan via de online toepassing op de website van de FOD Economie. Je kan je aanmelden met jouw elektronische identiteitskaart of itsme en je krijgt er jouw gegevens en jouw elektriciteitscontracten te zien.
  • Doe een aanvraag: als je wel recht hebt op de verwarmingspremie, dan kan je tot 15 oktober 2022 jouw aanvraag indienen.
  • Dat kan op twee manieren:
  1. Online via verwarmingspremie.economie.fgov.be/public. Je logt in met jouw elektronische identiteitskaart of itsme. Neem ook jouw factuur bij de hand, want sommige in te vullen gegevens vind je daarop terug.
  2. Op papier: Download het papier via economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Energy/aanvraagverwarmingspremie-100-euro.pdf of vraag het formulier aan via tel. 0800 120 33. Vul het in via jouw pc of druk het af en stuur het naar het adres dat op het formulier vermeld staat.